maandag, 3. september 2012 - 14:35

Maximale straf voor 15-jarige jongen in 'Facebookmoord'

Arnhem

Maandag is de 15-jarige verdachte in de zogenaamde ‘Facebookmoord’ door de rechtbank veroordeeld tot 12 maanden cel en drie jaar tbs. ‘Het is de maximale straf’, meldt de rechtbank maandag.

De rechtbank vindt wettig en overtuigend bewezen dat verdachte schuldig is aan de moord op de 15-jarige Winsie en de poging tot doodslag op haar vader. De verdachte wordt veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie met aftrek van de tijd die verdachte al vastzit.

Daarnaast vindt de rechtbank het in het belang van de verdachte dat hij wordt behandeld voor zijn problematiek en zal de maatregel plaatsing in een inrichting voor jeugdigen ( PIJ) opleggen. Deze maatregel duurt drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Moord op Winsie
Verdachte heeft wat hij van plan was daadwerkelijk uitgevoerd. Hij heeft er met anderen meerdere keren over gesproken. Bovendien is verdachte al op 12 januari naar Arnhem gereisd om Winsie op te wachten.

Op zaterdag 14 januari is verdachte naar Arnhem gegaan om Winsie te doden, dit heeft hij ook vooraf tegen een vriend gezegd. Hiermee acht de rechtbank de voorbedachte raad bewezen.

Poging doodslag vader Winsie
De rechtbank gaat uit van de verklaring van de vader van Winsie als hij zegt dat hij werd aangevallen door verdachte. Dit wordt ook door het broertje van Winsie gezien.
Door iemand te slaan met een mes in de hand neem je een groot risico dat iemand wordt gesneden of gestoken. Door in het gezicht en bij de handen, in de buurt van de polsen, te steken is er een grote kans dat er vitale delen worden geraakt, waaraan iemand kan overlijden.

Facebookgesprek
Daarbij speelt ook een rol dat er van tevoren over het doden van de hele familie is gesproken, onder andere in het Facebookgesprek. Er is dus door verdachte van tevoren al rekening mee gehouden dat de rest van het gezin thuis zou kunnen zijn en dan ook gedood zou worden.

Persoonlijke omstandigheden
De rechtbank heeft rekening gehouden met het strafblad van verdachte waaruit blijkt dat hij tweemaal is veroordeeld voor vermogensdelicten door de kinderrechter. De psychiater en de psychologen hebben rapporten over de verdachte opgemaakt. Uit die rapporten komt naar voren dat er al vanaf de basisschool problemen waren.

Er is sprake van een ernstige gedragsstoornis met psychopathische trekken. Verdachte wordt omschreven als een jongen met weinig zelfinzicht die zich moeilijk kan verplaatsen in anderen en die afhankelijk is van waardering uit de groep. De deskundigen achten de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar.
Provincie:
Tag(s):