donderdag, 13. december 2012 - 15:48

MBO studenten aan de slag in oefenfabriek

Brielle

Aankomende technische vakspecialisten kunnen binnenkort hun MBO opleiding binnen de muren van vier nieuwe Centra voor Innovatief Vakmanschap volgen.

Bedrijven krijgen hierdoor beter de kans om meer jongeren de carrièremogelijkheden in de techniek laten zien. Daarnaast moet de nieuwe leerwerkomgeving zorgen voor een betere aansluiting van het beroepsonderwijs op de regionale arbeidsmarkt en op de behoefte van het bedrijfsleven in de topsectoren.

Het Rijk stelt daarvoor zo’n acht miljoen euro beschikbaar. Dat maakte minister Bussemaker van Onderwijs donderdag bekend tijdens een bezoek aan de Oefenfabriek van het Scheepvaart en Transport College (STC-Group) in Brielle.

Vakspecialisten
Nederland heeft nu en in de toekomst een grote behoefte aan goed opgeleide vakspecialisten, vooral in de economische topsectoren Water, Chemie, Life Sciences & Health, High Tech, Energie, Logistiek, Creatieve Industrie, Tuinbouw en uitgangsmaterialen en Agri & Food.

Innovatief vakmanschap is een voorwaarde voor bedrijven om hun (internationale) concurrentiepositie te behouden en te versterken. Volgens minister Jet Bussemaker is het juist nu van belang dat beroepsopleidingen hun aanbod goed afstemmen op de behoefte van het regionale bedrijfsleven.

Bijvoorbeeld door een groter deel van de opleiding naar de werkvloer te verplaatsen, zodat opleidingen zich nog beter kunnen toespitsten op de vraag van bedrijven.

Bussemaker is te spreken over het feit dat onderwijsinstellingen en bedrijven binnen de Centra voor Innovatief Vakmanschap zelf het initiatief nemen om samen te werken aan aantrekkelijker, doelmatiger en kwalitatief beter techniekonderwijs.

Bussemaker: “Onze economie heeft niet alleen wetenschappers en managers nodig, maar draait vooral op goed opgeleide vakmensen op alle niveaus: van installateurs en verpleegkundigen tot tandtechnici en opticiens. Dat vraagt iets van onderwijsinstellingen, maar vooral ook iets van bedrijven zelf. Maak jongeren enthousiast, laat hen zien wat hun werkplek van morgen is.”

Oefenfabriek
De Oefenfabriek wordt onderdeel van het CIV Maintenance en Procestechniek. Daarnaast zullen het ROC Eindhoven (High Tech Systemen en Materialen), het Friesland College Leeuwarden (Water) en de Leidse Instrumentmakerschool (Life Sciences en Health) zich komende tijd verder ontwikkelen tot Centrum voor Innovatief Vakmanschap.

Binnen de centra werken ondernemers, wetenschappers, docenten en studenten intensief samen, waardoor opleidingen, onderzoek en het bedrijfsleven sterk met elkaar verbonden zijn.
Provincie:
Tag(s):