donderdag, 18. oktober 2012 - 19:08

‘Meer dan helft van ondervraagde bontdragers weet herkomst niet’

Amsterdam

Meer dan de helft van de Nederlandse bontdragers weet niet of het bont dat hij of zijn draagt van fokkerijen of wilde dieren uit de natuur komt.

Tevens weet meer dan de helft van deze bontdragers niet welk dier er aan de jas hangt. Dat zijn enkele schokkende resultaten van een steekproef van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren onder 500 respondenten.

De cijfers komen voort uit een steekproef op straat. 500 Bontdragers werd gevraagd naar de herkomst van hun bontkraag. Slechts één op de vier ondervraagden wist te melden van welk dier de kraag afkomstig was (wasbeerhond, nerts, konijn of vos). Er zijn onder de ondervraagden veel misverstanden over bont. Zo denkt één op de tien jongeren dat bont restafval is van dieren uit de vleesindustrie, wat niet waar is: bont is afkomstig van dieren die speciaal voor dat doel gehouden worden en niet worden gegeten. 55,6% van de respondenten weet de diersoort niet die aan de kraag hangt: slechts 12,2% wist de wasbeerhond als dier te noemen.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert vindt de onwetendheid onder bontdragers schokkend: “Het gebrek aan kennis over het dierenleed achter de bontkraag is een belangrijke reden waarom mensen bont dragen. De bontindustrie, waar miljoenen dieren ieder jaar weer het slachtoffer van worden, blijft verborgen voor het publiek. Wasbeerhonden worden soms levend gevild, vossen anaal geëlektrocuteerd en coyotes zitten soms dagenlang verstrikt in wildklemmen waar ze van pure ellende hun eigen poten afbijten. Als met name jongeren beter voorgelicht worden weet ik zeker dat ze dat dierenleed niet meer willen dragen”.

Bont voor Dieren gaat naar aanleiding van het onderzoek haar lespakketten en gastlessen nog breder verspreiden op scholen.
Provincie:
Tag(s):