donderdag, 6. december 2012 - 10:26

Meeste zware sneeuwbuien vrijdag juist in de ochtendspits

Utrecht

Met name vrijdagochtend zal het verkeer hinder ondervinden van het winterweer. Meteoconsult verwacht dat het juist morgenochtend voor en tijdens de ochtendspits flink zal gaan sneeuwen.

Als het verkeer goed en wel op gang komt ligt er al een dikke witte deken op de Nederlandse snelwegen. De VerkeersInformatieDienst (VID) raadt aan de mogelijkheid voor thuiswerken te overwegen.

Dikke laag sneeuw
Het sneeuwfront trekt aankomende nacht in oostelijke richting over het land. Tijdens de ochtendspits is heel Nederland bedekt onder 8 centimeter sneeuw. Daardoor zullen de files aanmerkelijk langer worden.

Piek van 200 kilometer file
Op vrijdag piekt de totale filelengte normaal gesproken rond de 50 kilometer. Morgenochtend wordt een vier keer zo grote piek van ongeveer 200 kilometer verwacht.

Bovendien moet de weggebruiker rekening houden met gladheid en slecht zicht door de sneeuwbuien. Ook zullen spitsstroken gesloten blijven door de sneeuwval maar ook omdat de camera's door de sneeuw de stroken niet kunnen monitoren.

Vrijdag de hele dag spits
De ochtendspits zal dan ook volgens de VID naadloos overgaan in de avondspits. De piek wordt pas na 17:30 uur verwacht, met waarschijnlijk meer dan 250 km file. Vooral in het oosten van het land moet rekening worden gehouden met een extra drukke spits, door sneeuwval en gladde wegen.
Voor donderdagavond valt de hinder door het weer relatief te overzien. De kans op een winterse bui is dan klein, bovendien zit de dooi in de grond. Eventuele neerslag vriest dus niet op. De VID verwacht ongeveer 300 kilometer file. Dat is normaal voor een donderdagavond.
Provincie:
Tag(s):