vrijdag, 13. januari 2012 - 14:18 Update: 08-07-2014 0:27

Merendeel brood voldoet aan zoutnorm

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in het voorjaar van 2011 het zoutgehalte van 175 broden onderzocht van zowel ambachtelijke bakkers als industrieel bereidende bakkerijen van landelijke supermarktketens.

Bij 35 broden teveel zout
Uit het onderzoek komt naar voren dat 20% van de broden teveel zout bevat. Het wettelijk maximum aan keukenzout op de droge stof in brood is 2,1%. Bakkerijen die de norm overschreden hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen.

Wettelijke maximumnorm voor keukenzout
Voor brood geldt een wettelijke maximumnorm voor keukenzout. Op initiatief van de bakkerijbranche is de norm sinds 1 juli 2009 verlaagd van maximaal 2,5% keukenzout naar maximaal 2,1%. De bakkerijsector is met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in gesprek over verdere verlaging van het zoutgehalte in brood.

Opvallende uitkomst van de onderzoeksresultaten is het grote verschil in de hoeveelheid aangetroffen zout/zoutgehalte in ambachtelijk gebakken brood en brood uit de supermarkt. In de ambachtelijke sector is 29% boven de norm tegen 7% bij de supermarkten. Overigens komen 5 van de 7 supermarktbroden die teveel zout bevatten voor rekening van een huismerk van een supermarkt.

Onderzochte broodsoorten
De controleurs van de NVWA hebben verschillende broodsoorten bemonsterd: bruinbrood, tarwebrood, melkbrood, volkorenbrood en witbrood.

Risico’s te hoge zoutinname
Een te hoge zoutinname vergroot het risico op het ontstaan van hoge bloeddruk en als gevolg daarvan hart- en vaatziekten. Daarom is het verminderen van zout in levensmiddelen 1 van de aandachtspunten in de Landelijke nota gezondheidsbeleid van het ministerie van VWS.
Categorie:
Tag(s):