donderdag, 15. november 2012 - 13:10

Militairen specilisten ingezet in strijd tegen hennephandel

Zwolle

Contant geld, wapens, munitie, 700 hennepplanten en 1200 stekken, 12 auto´s, 2 boten, een zelfde aantal woonwagens, verdovende middelen en apparatuur om deze te maken is onder meer woensdag in de omgeving van Zwolle in beslag genomen.

Dat gebeurde tijdens een gezamenlijke actie van politie, het openbaar ministerie, de gemeente Zwolle en Defensie tegen georganiseerde hennephandel. In verband hiermee zijn tevens 8 verdachten aangehouden.

In Apeldoorn, Dalfsen, Heerde, Raalte en Zwolle zijn 16 locaties bezocht waarbij 7 hennepkwekerijen werden ontdekt. Defensie zette een zogenoemd Advanced Search Team in van de Koninklijke Landmacht dat voor technische ondersteuning zorgde bij de doorzoeking.

De plaatsvervangend korpschef van de politie liet zich ten opzichte van Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp lovend uit over de samenwerking met Defensie. “De wijze waarop deze militaire specialisten zoeken is een belangrijke aanvulling op ons onderzoek.” Verder constateerde de politieman dat de coöperatie de laatste jaren sterk verbeterd is.

Verrast
Middendorp, die ter plaatse een kijkje nam, toonde zich eveneens tevreden. "Het doet mij goed te zien dat onze spullen, kennis, kunde en ervaring ook een bijdrage leveren aan de veiligheid in Nederland. Zo maken we samen slim gebruik van middelen die met belastinggeld worden betaald."

De burgemeester van Zwolle stak zijn bewondering eveneens niet onder stoelen of banken. "Vroeger dacht ik bij de inzet van Defensie aan het vullen van zandzakken. Ik was verrast te zien over hoeveel specialistische capaciteiten die organisatie beschikt."

Acties als deze worden uitgevoerd onder gezag van het OM. De burgemeester speelt de hoofdrol wanneer de inzet betrekking heeft op het gebied van openbare orde.

Meerwaarde
Middendorp, toch in de buurt, greep de kans aan nog even langs te gaan bij een calamiteitenoefening waarbij het scenario er niet om loog. Zo werd er uitgegaan van een ingestort dak van de IJsselhallen met een groot aantal slachtoffers als gevolg.

Zowel op het gebied van advisering als bij de ondersteuning van de calamiteit speelde Defensie een prominente rol. Middendorp: "Dat is de meerwaarde van Defensie."
Provincie:
Tag(s):