zondag, 2. december 2012 - 20:12

Miljoenenfraude persoonsgebonden budget

Den Haag

Staatssecretaris Martin van Rijn bindt de strijd aan met fraude met het persoonsgebondenbudget (pgb). ‘Fraude met gemeenschapsgeld ten koste van mensen die zichzelf niet altijd goed kunnen verweren, is niet te verkroppen’, aldus Van Rijn.

'In een zondag naar de Tweede Kamer gestuurd plan kondigt Van Rijn maatregelen aan die de Pgb-regeling minder fraudegevoelig maken, het huidige bestand opschonen en tweeëntwintig extra inspecteurs die zich fulltime richten op pgb-fraude', meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zondag.

Zo zal het pgb niet meer contant worden uitbetaald, zal er bij indicatie vaker een gesprek onder vier ogen plaatsvinden en klopt het zorgkantoor geregeld op de deur bij risicogroepen. Van Rijn: ‘We moeten te allen tijde voorkomen dat mensen misbruik maken van een systeem dat bedoeld is om mensen met een beperking te helpen’.

Tientallen miljoenen aan pgb-fraude
Het Openbaar Ministerie heeft het vermoeden dat het gaat om tientallen miljoenen euro’s aan vaak strak georganiseerde fraude. Fraudeurs beperken zich niet tot het pgb.

Daarom zullen ministeries nauwer gaan samenwerken. Niet alleen met elkaar, maar ook met opsporingsinstanties zoals de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die zich onder meer bezighoudt met het opsporen van pgb-fraude.

In samenspraak met zorgkantoren en PerSaldo
In het Begrotingsakkoord 2013 is voor zowel 2013 als 2014 15 miljoen euro uitgetrokken voor de bestrijding van pgb-fraude. Bij het opstellen van het plan is ondermeer gesproken met zorgkantoren, opsporingsinstanties en PerSaldo, belangenvereniging voor mensen met een pgb.
Provincie:
Tag(s):