vrijdag, 30. november 2012 - 19:26 Update: 08-07-2014 0:26

Modeliefhebbers stoppen met nieuwe kleding shoppen

Amsterdam

Om gebruik van giftige stoffen bij het maken van kleding onder de aandacht te brengen, stopt een groep jonge trendy mensen voor drie maanden met het kopen van nieuwe kleding. Met de actie Fashion against Toxics willen zij een signaal afgeven aan de kledingindustrie om te stoppen met het gebruiken van chemicaliën bij de productie van kleding.

Elite-model Aby Grupstra maakt deel uit van de initiatiefnemers van het project. Als vrijwilliger bij Greenpeace voelde zij zich meteen aangetrokken tot het project. ‘Ik schrok toen ik hoorde hoeveel giftig stoffen er worden gebruikt voor het maken van kleding’, zegt Grupstra in een interview met Blik op Nieuws. Door middel van Fashion against Toxics probeert Aby Gruptra zoveel mogelijk mensen bereid te krijgen om eveneens drie maanden geen nieuwe kleding te kopen.

Veel kledingfabrikanten maken gebruik van ateliers in lagelonenlanden waar de gebruikte chemicaliën in het milieu geloosd worden. Grupstra: ‘Tijdens het wassen van de kleding komen er ook nog giftige stoffen vrij die via het riool in het oppervlaktewater terecht komen. De waterzuivering haalt niet alle stoffen eruit zodat dit in ons drinkwater komt’.

De aftrap van de actie vindt zaterdag 1 december plaats bij Europa ’s grootste vlooienmarkt in de IJ-Hallen in Amsterdam. Hieraan is ook een wedstrijd verbonden. Deelnemers moeten voor maximaal 20 euro een tweedehands outfit bij elkaar zoeken en kunnen hierna door modefotograaf Mandy Brander worden gefotografeerd. De foto’s worden op de Facebookpagina van Fashion against Toxics en degene met de meeste likes, wint een prijs.

Met het dragen van tweedehandskleding belasten we volgens Grupstra het milieu ook een stuk minder. ‘Zelf ga ik ook experimenteren met tweedehandskleding. Op de Facebookpagina hou ik een blog bij hoe het mij in die drie maanden vergaat. In boeken, zoals Talking Dress, staan veel ideeën die de deelnemers aan de actie kunnen met tweedehandskleding.

Greenpeace is al enige tijd bezig om kledingmerken en modeketens over te halen om te stoppen met het laten vervaardigen van kleding met chemicaliën. H&M en Zara hebben inmiddels gehoor gegeven aan het uitbannen van giftige stoffen in kleding. De actie Fashion against Toxics wordt dan ook door Greenpeace gesteund.
Categorie:
Tag(s):