maandag, 10. december 2012 - 11:35

Muizen trekken massaal naar binnen

Nieuwegein

Met dit gure weer zijn niet alleen mensen liever binnen. Ook muizen en ratten verkiezen een warm plekje boven hun verblijfplaats buiten.

Ongedierte-expert Rentokil Pest Control heeft de afgelopen weken het aantal meldingen van knaagdierenoverlast weer zien toenemen.

Peter Timmermans, entomoloog en technisch manager bij Rentokil: “In deze tijd van het jaar zien we altijd een verschuiving optreden. In de zomer nemen mensen vooral contact op met vragen over vliegen en wespen, deze tijd van het jaar gaat het vooral om ratten en muizen. Dat is logisch. De kou jaagt het ongedierte naar binnen, op zoek naar een lekker warme verblijfplaats. Daarnaast neemt de beschikbare hoeveelheid voedsel buiten af. Onbedoeld maken mensen het de muizen soms wel erg gemakkelijk.”

Overlast voorkomen
Timmermans geeft aan dat particulieren veel zelf kunnen doen om overlast te voorkomen. “Het is heel belangrijk dat je maatregelen neemt om ongedierte buiten te houden. Muizen hebben een zacht skelet en hebben daardoor maar een minuscuul spleetje nodig om binnen te komen. Deurborstels onder deuren met een kier en stootvoegroosters in de tochtgaten helpen daartegen. Daarnaast is goede hygiëne en het opruimen van voedsel belangrijk. Doe de vaat dagelijks, maak de eettafel en de keuken goed schoon en bewaar voedsel in afgesloten bakjes in de kast of koelkast. Ook buiten kun je het nodige doen. Zorg voor goed sluitende afvalemmers en reinig deze regelmatig. Zet vuilniszakken niet te vroeg buiten, want dat trekt muizen en ratten aan. Net als vogelvoer, voer de vogels daarom niet, of met mate.”
Provincie:
Tag(s):