woensdag, 28. maart 2012 - 8:37

Nederlandse kinderen blijven vaker zitten

De Inspectie voor het Onderwijs meldt op basis van cijfers van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, dat Nederlandse kinderen steeds vaker blijven zitten.

In vergelijking met andere Europese landen en andere landen die bij de OESO zijn aangesloten doet Nederland het ook niet zo goed. Nederland zit dan ruim boven het gemiddelde aantal zittenblijvers. Dit schrijft Spits woensdag.

In Nederland zegt 22 procent van de 15-jarige scholieren dat ze een keer zijn blijven zitten, in de rest van de 34 OESO-landen ligt het gemiddelde op 14,3 procent.

In de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn er niet alleen leerlingen die blijven zitten, maar komt het ook voor dat leerlingen teruggaan in schoolniveau.
Zo kan een leerling vanuit vwo 3 teruggaan naar havo 4, of van havo 3 naar het vmbo. Havo 4 kent de meeste zittenblijvers: 18 procent.

Sinds 2008 is er in Nederland sprake van een toename van het aantal zittenblijvers in het voortgezet onderwijs. Op de basisscholen doet één op de zes leerlingen langer dan acht jaar over de basisschool.

Volgens een inspectiewoordvoerder in Spits komt het niet doordat Nederland hogere eisen stelt aan leerlingen om over te mogen gaan. Het heeft volgens hem meer met de kwaliteit van de school te maken. „Er zijn dus kinderen die onnodig blijven zitten door te slecht onderwijs", aldus de woordvoerder.
Provincie:
Tag(s):