vrijdag, 7. september 2012 - 15:58

Negen jaar cel voor tbs'er na poging moord op medewerkers PI Vught

Vught

De rechtbank 's-Hertogenbosch heeft donderdag een 37-jarige tbs'er, die vastzit in de penitentiaire inrichting (PI) in Vught, veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor poging tot moord op twee medewerkers en zware mishandeling met voorbedachten rade van een andere medewerker.

Daarnaast moet hij hen ruim 5.200 euro schadevergoeding betalen. De verdachte zit in de zeer intensieve specialistische zorgafdeling van de long-stay van de Pompestichting in Vught.

De verdachte had in zijn cel een schaar geprepareerd door de schaarpunten met touw uit elkaar te houden. Toen de drie medewerkers de verdachte een maaltijd brachten, liep hij ogenschijnlijk rustig zijn cel uit, maar haalde daarna onverwachts uit naar de medewerker en stak hem in zijn hals. Vervolgens stak hij de andere medewerkers in hals en hand.

De rechtbank is van oordeel dat de verdachte de opzet heeft gehad twee medewerkers te doden door hen met de geprepareerde schaar in de hals te steken. Dit kan tot een levensbedreigende situatie leiden, omdat in de hals zich meerdere grote bloedvaten bevinden.

Daarnaast is de rechtbank van oordeel dat -gelet op de ernst van de verwonding aan de hand en dat er geen uitzicht is op volledig herstel van de hand van de derde medewerker- de opzet op zware mishandeling wettig en overtuigend bewezen.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank er onder andere strafverzwarend mee rekening gehouden dat de verdachte eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld en dat het handelen van de verdachte een enorme impact heeft gehad op de slachtoffers. Zij kampen nog steeds met de gevolgen, zowel fysiek als psychisch.

Tbs
Tbs is geen straf maar een maatregel. Het doel van de maatregel tbs is onder meer om recidive te voorkomen. Een psycholoog en een psychiater hebben een rapport over de verdachte uitgebracht. Zij concluderen beiden dat de verdachte lijdt aan een psychiatrische stoornis en achten de verdachte enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.

Daarnaast stellen zij dat tbs niet bijdraagt aan het terugdringen van recidive. Zowel de psychiater als de psycholoog adviseren de rechtbank voor dit feit dan ook geen tbs op te leggen.

De rechtbank neemt de conclusies van de psychiater en psycholoog over en legt daarom voor dit feit geen tbs maatregel op aan de verdachte. De rechtbank heeft de gevangenneming van de verdachte bevolen.

Dat betekent dat de huidige tbs-behandeling wordt opgeschort tot hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten. Daarna gaat de tbs-behandeling die de man nu al ondergaat verder.

Schadevergoeding
Naast de negen jaar celstraf is de verdachte veroordeeld tot het betalen van 5061,00 euro immateriele schadevergoeding en 182,15 euro materiele schadevergoeding aan de slachtoffers.
Provincie:
Tag(s):