woensdag, 7. november 2012 - 14:28 Update: 08-07-2014 0:45

Nieuwe vinding met sticker die bedorven vlees herkend

Groningen

Een team van elf master-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een biologisch detectiesysteem bedacht om de versheid van vlees te controleren. ‘Het team is met het idee afgelopen maandag in Boston wereldkampioen geworden in de internationale iGEM-competitie’, meldt de RUG woensdag.

Een team van elf master-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een biologisch detectiesysteem bedacht om de versheid van vlees te controleren. ‘Het team is met het idee afgelopen maandag in Boston wereldkampioen geworden in de internationale iGEM-competitie’, meldt de RUG woensdag.

Sticker
Ze ontwierpen en ‘bouwden’ een bacterie die verkleurt als het vlees gaat bederven. Het complete systeem bestaat uit een sticker die je thuis op vlees kunt plakken om na te gaan of het nog goed is.

De verkleurende bacteriën zit veilig verpakt in een speciaal folie, die vluchtige stoffen uit vlees wel doorlaat, maar volledig dicht is voor vloeistoffen en bacteriën. Het systeem is zeer gevoelig en reageert al voordat een mens ook maar iets kan ruiken.

Minder voedingswaar weggooien
De studenten hebben lang en intensief aan het project gewerkt. Ze startten april en wisten pas eind september zeker dat het systeem echt werkt. Ze hopen dat de versheidsverklikker in de toekomst echt gebruik zal worden en er dan voor zal zorgen dat de consument minder voedingswaar weggooit.

‘Het is een geweldige overwinning, want het team won met glans vrijwel alle prijzen die te winnen zijn in deze jaarlijkse wedstrijd’, aldus de RUG. De wedstrijd, de World Championship in Synthetic Biology, heeft als doel heeft om een bacterie met biotechnologie om te bouwen voor een praktisch doel. De competitie wordt gestreden in voorronden per continent en een finale aan het M.I.T in Boson.

Europees Kampioen
Vorige maand werd het Groningse team al Europees kampioen. Aan de eindstrijd deden 65 teams mee van topuniversiteiten waaronder M.I.T., Harvard, Yale, Cambridge, UCL, Stanford, Munich, Paris, Peking, Shanghai en Tokyo. Behalve de hoofdprijs kreeg het Groningse team ook extra prijzen voor de beste presentatie, beste poster en beste Food&Energy Application.
Categorie:
Tag(s):