dinsdag, 11. december 2012 - 20:30

Oefenende F16's veel te dicht bij elkaar

Leeuwarden

Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zijn maandagavond tijdens een oefening boven Duits grondgebied onbedoeld dicht bij elkaar gekomen. 'Een zorgvuldige analyse van de vluchtgegevens heeft dit bevestigd', meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

De toestellen, afkomstig van Vliegbasis Leeuwarden, waren bezig met een nachtvlucht. Dergelijke oefeningen worden dagelijks gehouden, waarbij normaal gesproken boven open zee wordt getraind. Door de weersomstandigheden moest gisteren echter worden uitgeweken naar het oefengebied boven Noord-Duitsland.

Training
De oefening maakt onderdeel uit van de training voor piloten. Ze vliegen met 2 toestellen in formatie om een onderschepping te kunnen simuleren. Bij de uitvoering van die manoeuvre kwamen de toestellen te dicht bij elkaar.

'Near miss'
Vliegtuigspotters van Milspotters.nl ontvingen op hun radio-ontvanger dat door één van de twee piloten de woorden "near miss" werd uitgesproken

Zelden
Na het voorval is de oefening meteen stopgezet en zijn de betrokken vliegtuigen teruggekeerd naar Vliegbasis Leeuwarden voor een evaluatie van de gebeurtenis. Door zorgvuldige training en strenge veiligheids- en evaluatieprocedures komen dergelijk incidenten maar zelden voor.

De kansen hierop worden nog verder gereduceerd door de ervaringen direct te verwerken en te delen met partnerlanden. De uitkomst van de evaluatie wordt gebruikt om situaties zoals die van maandagavond in de toekomst te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):