woensdag, 5. december 2012 - 18:28

OM eist 10 jaar cel voor schietpartij Papengang

Groningen

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 10 jaar geëist tegen een 36-jarige verdachte. De man wordt vervolgd voor pogingen tot doodslag en mishandeling op 1 oktober 2011 in Groningen.

Bij een ruzie in de uitgaansstraat Papengang trok de verdachte een pistool en begon te schieten. Hierbij verwondde hij vier personen. Drie van hen waren toevallige passanten en hadden niets met het conflict te maken. Het vierde slachtoffer was betrokken bij de ruzie en liep een dwarslaesie op. Alle slachtoffers ondervinden tot de dag van vandaag de psychische gevolgen van de schietpartij.

Een gevangenisstraf van 10 jaar is volgens het OM passend. "Met zijn gewelddadige gedrag heeft verdachte blijk gegeven van een totaal gebrek aan respect voor de veiligheid en gezondheid van anderen en niet alleen de slachtoffers ernstig benadeeld, maar ook de gevoelens van veiligheid in de samenleving in het algemeen en die van de slachtoffers in het bijzonder aangetast," aldus de advocaat-generaal op zitting.

Het OM vroeg om vrijspraak voor een medeverdachte omdat er geen wettig en overtuigend bewijs is dat hij in nauwe samenwerking met de verdachte handelde.

De rechtbank in Groningen veroordeelde de verdachte eerder tot 10 jaar cel. Zowel het OM als de verdachte gingen in hoger beroep. De medeverdachte werd door de rechtbank vrijgesproken waarop het OM in appèl ging. Tijdens de behandeling in hoger beroep bleek dit beroep juridisch niet haalbaar.
Provincie:
Tag(s):