woensdag, 5. december 2012 - 21:36

OM eist gevangenisstraf tegen Nijmeegse therapeute

Nijmegen

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem eist 18 maanden gevangenisstraf waarvan 9 voorwaardelijk, tegen een 50-jarige therapeut uit Nijmegen. De vrouw wordt onder meer verdacht van mishandeling van meerdere cliënten en van poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan twee van haar cliënten.

Allereerst heeft de vrouw, volgens het Openbaar Ministerie, als alternatief behandelaar handelingen verricht op het gebied van de individuele gezondheidszorg terwijl ze wist dat ze hierbij schade aan de gezondheid van haar klanten zou kunnen veroorzaken. Daarbij heeft de verdachte zich, volgens het OM, uitgegeven alsof zij paranormaal begaafd was, en alsof de door een reguliere arts gestelde diagnose onjuist was en zij kon helpen genezen.

De therapeut wordt er verder van verdacht dat ze haar cliënten, onder bedreiging van geweld, heeft gedwongen tot onder meer het betalen van één of meerdere rekeningen, het toebrengen van pijn en/of letsel bij anderen en het blijven volgen van behandelingen.

Daarnaast zou de vrouw in de periode tussen maart 2010 en juni 2012 op meerdere locaties in het land en ook in Spanje en Ierland, ten minste zes van haar cliënten stelselmatig hebben mishandeld tijdens behandelingen. Zo zou ze haar cliënten onder meer hebben geslagen, geschopt en aan de haren hebben getrokken. Dat gebeurde onder meer tijdens zogenoemde bezinningsreizen die de vrouw organiseerde.

Volgens de officier van justitie is er sprake van zeer ernstige feiten. De therapeut heeft ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat haar cliënten in haar hadden en in haar behandelingen. Bovendien heeft de verdachte gebruik gemaakt van psychische en fysieke dwang en heeft ze daarbij ook meermalen geweld gebruikt.
Provincie:
Tag(s):