donderdag, 12. april 2012 - 12:05

Omvangrijk drugsonderzoek Nijmegen

Nijmegen

In een omvangrijk onderzoek naar drugs en witwassen heeft de Districtsrecherche van Nijmegen meerdere aanhoudingen verricht.

Mede naar aanleiding van berichten van bewoners uit het centrum van Nijmegen is een groot onderzoek gestart naar de drugsoverlast in Nijmegen. In het kader van misdaad mag niet lonen werd er ook ingezet op het afpakken van crimineel vermogen.

Politieteam Nijmegen Centrum startte in samenwerking met de gemeente en bewoners eerder in 2011 al een project om de drugsoverlast in en rondom en Kronenburgerpark aan te pakken.
In oktober startte de recherche, in samenwerking met politieteams in Nijmegen en de Belastingdienst, dit grote drugsonderzoek.

Op 12 maart 2012 hield de politie een actiedag. Daarbij zijn vijf panden in Bemmel, Beuningen en Nijmegen doorzocht. Er is op meerdere plaatsen drugs in beslag genomen en ook is beslag gelegd op de administratie van een autoverhuurbedrijf dat zou zijn gebruikt in de witwasconstructie. Tijdens deze actiedag werden drie personen aangehouden: een 40-jarige man uit Beuningen, een 31-jarige Nijmegenaar en een 46-jarige man uit Rotterdam.

Eind maart werd een 37-jarige Rotterdammer aangehouden, een 27-jarige vrouw uit Beuningen, een 36-jarige Nijmegenaar en een 22-jarige man uit Beuningen. De vrouw en 22-jarige man zijn inmiddels heengezonden, maar blijven verdachte in deze zaak.

Begin april werd een 59- en een 33-jarige Nijmegenaar aangehouden. Beiden zijn inmiddels ook heengezonden, maar blijven verdachte.

De aanpak van witwassen is een prioriteit van Politie en Openbaar Ministerie. Belangrijk speerpunt in het onderzoek was dan ook het ontnemen van crimineel verkregen vermogen, want deze vorm van misdaad mag niet lonen. Tijdens het onderzoek is daarom beslag gelegd op voertuigen, contant geld (€ 6500,-), sieraden en bankrekeningen. Met het afgepakte vermogen worden eerst, indien mogelijk, de slachtoffers gecompenseerd. Wat overblijft, vloeit naar de staatskas. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, wordt aan de buitenwereld én de criminelen zelf getoond dat misdaad niet loont. Het geld dat is afgepakt, kan op die manier niet worden gebruikt voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten.

De recherche is momenteel druk met het onderzoek. Ze horen verdachten en getuigen. Na afronding wordt dossier opgemaakt en naar het Openbaar Ministerie verzonden.
Provincie:
Tag(s):