dinsdag, 14. februari 2012 - 9:58 Update: 08-07-2014 0:54

Omzet detailhandel in december 1 procent hoger

In december 2011 heeft de detailhandel 1 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen waren 2,5 procent hoger, terwijl het volume kromp met 1,5 procent. Zowel de food- als non-foodwinkels noteerden een omzetgroei. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De voedings- en genotmiddelenwinkels behaalden een geringe omzetstijging. Evenals in oktober en november stegen de prijzen en kromp het volume. De supermarkten boekten in december een kleine omzetstijging, maar het volume was kleiner dan een jaar eerder. De speciaalzaken verloren opnieuw omzet.

Winkels in non-foodartikelen behaalden bijna 1 procent meer omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral winkels in bovenkleding en in huishoudelijke artikelen zetten meer om. Na vijf maanden met omzetdalingen groeide de omzet van de doe-het-zelfwinkels weer. De omzet van de textielsupermarkten en winkels in consumentenelektronica nam juist sterk af.

Postorderbedrijven en internetwinkels boekten in december nauwelijks meer omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij de tankstations kwam zowel de omzet- als de prijsstijging uit op ruim 5 procent.

Gemiddeld kwam de omzetgroei in 2011 uit op 1 procent. In alle kwartalen was er sprake van hogere prijzen en een kleiner volume. Daarbij nam in de eerste helft van het jaar de omzet licht toe, terwijl in de laatste twee kwartalen de groei nog maar zeer beperkt was.
Categorie:
Tag(s):