maandag, 3. december 2012 - 8:57

Onderwijsinpectie: Deeltijdstudent krijgt te snel HBO-diploma

Den Haag

Uit onderzoek van de Onderwijsinpectie naar 13 opleidingen blijkt dat deeltijdstudenten in het HBO jarenlang veel te makkelijk een diploma hebben gekregen bij instellingen als NCOI, LOI, NTI en ISBW. Dit melden verschillende media maandag.

Gemiddeld was de studielast bij de verkorte hbo-opleidingen 45 procent te laag. In de afgelopen jaren behaalden 500 mensen een hbo-opleiding. Het onderzoek dat maandag gepubliceerd wordt, is al gepresenteerd aan de vertegenwoordigers van de scholen.

Uit het onderzoek van de inspectie bleek dat deeltijdstudenten vaak meer studiepunten krijgen dan de inhoud en omvang van hun vakken en studieonderdelen rechtvaardigen en dat studenten soms diploma's van instellingen kregen terwijl ze aantoonbaar minder hadden gestudeerd dan wettelijk verplicht. Ook was de inspectie kritisch over vrijstellingen die de scholen verstrekken. Daarnaast krijgen studenten soms studiepunten, alleen 'omdat ze aan het werk zijn'.

De inspectie bekeek zowel reguliere hbo's als particuliere aanbieders, zoals NCOI en LOI. Het verschil tussen particulier en regulier was volgens de inspectie dat het in het 'gewone' hbo om incidenten gaat , terwijl er bij particuliere opleidingen aanwijzingen zijn voor structurele problemen.
Provincie:
Tag(s):