woensdag, 5. december 2012 - 15:39

Onderzoek naar criminele organisatie

twente

Politie Twente heeft onderzoek gedaan naar een mogelijke criminele organisatie die zich onder andere bezig hield met handel in en uitvoer van harddrugs, het op grote schaal opzetten van hennepkwekerijen en witwassen. In totaal zijn 32 verdachten aangehouden.

Op donderdag 7 juni werden negen verdachten aangehouden. In de loop van het onderzoek zijn nog 23 verdachten aangehouden in diverse plaatsen in Twente, Arnhem, Leeuwarden en in Rotterdam. De verdachten variëren in de leeftijd van 17 tot 60 jaar en zijn afkomstig uit de plaatsen Enschede, Hengelo (Ov), Almelo, Overdinkel, Rotterdam, Arnhem, Leeuwarden, Lelystad, en Ahaus (Dld). Vijf van hen (twee 25-jarige Enschedeërs, 26-jarige Enschedeër, 20-jarige en 21-jarige Rotterdammer) zitten nog in voorlopige hechtenis.

Criminele organisatie
De verdenking is dat veertien van de aangehouden personen deel uit maakten van een criminele organisatie, die zich bezig hield met de handel in en de uitvoer van harddrugs (cocaïne) en het op grote schaal exploiteren van hennepkwekerijen. Het vermogen dat verkregen is met de criminele activiteiten, zou zijn witgewassen. De overige personen worden verdacht van betrokkenheid bij de handel/uitvoer van harddrugs en/of de hennepkwekerijen. Ook worden enkele personen verdacht van wapenbezit en bedreiging.

Beslag
Tijdens het onderzoek hebben 13 doorzoekingen plaatsgevonden in woningen en een growshop. Daarbij werden diverse goederen in beslag genomen: veel administratie, grote hoeveelheden harddrugs, softdrugs, een 4-tal vuurwapens, een hoeveelheid contant geld, auto’s en een hoeveelheid sieraden. Gerelateerd aan het onderzoek werden 10 hennepkwekerijen ontruimd in Enschede, Hengelo, Beckum, Borculo, Vriezenveen en Aadorp.

Regiezitting
Zes verdachten moeten dinsdag 11 december voor de rechtbank in Almelo verschijnen tijdens een regiezitting. De politie zal het onderzoek binnenkort afronden en het dossier naar het Openbaar Ministerie sturen, dat zal beslissen over de eventuele vervolging van de 32 verdachten.
Provincie:
Tag(s):