zaterdag, 1. september 2012 - 18:54

Onderzoek RTL Nieuws: 15.000 veroordeelden lopen nog vrij rond

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het Justitie maar niet lukt om zoekgeraakte criminelen op te pakken. Daardoor lopen er zeker zo'n 15.000 veroordeelde criminelen rond.

RTL Nieuws had gegevens opgevraagd bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Er zouden 25 Bijlmerbajessen nodig zijn om de 15.000 veroordeelden op te sluiten De criminelen hebben samen voor 3388 jaar cel openstaan.

Veel verdachten mogen in vrijheid afwachten of de rechter hen een gevangenisstraf oplegt, maar als ze worden veroordeeld komen ze niet opdagen. Uit de gegevens van het CJIB blijkt verder dat de afgelopen 5 jaar ruim 10.000 veroordeelde criminelen definitief onder hun celstraf wisten uit te komen. Hun straf is verjaard.

Al drie ministers hebben beloofd een einde te maken aan dit probleem, maar het is niet gelukt. Ook niet onder de huidige staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.

Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd maatregelen te gaan nemen om te voorkomen dat verdachten in afwachting van hun straf de benen nemen. Te denken valt aan het verlengen van voorarrest en het innemen van paspoorten van verdachten.
Provincie:
Tag(s):