zaterdag, 17. november 2012 - 21:48 Update: 08-07-2014 0:45

Ongeïnspireerd Ajax bezorgt VVV negatief record

Amsterdam

(Elfvoetbal) Winnen? Ja. Makkelijk? Nee. Ajax beet zich zaterdag bijna stuk op VVV-Venlo. Bijna, want Derk Boerrigter en Danny Hoesen wisten in de tweede helft een blamage te voorkomen: 2-0.

Ajax, dat op zaterdag 3 november voor het eerst sinds dertien thuiswedstrijden weer eens een thuisduel verloor (tegen Vitesse werd het 0-2), beschikte over de meest efficiënte voorhoede van de Eredivisie (29 doelpunten uit 151 doelpogingen).

Die 29 treffers werden door dertien verschillende doelpuntenmakers geproduceerd, evenveel als PSV er had. Opmerkelijk was dat Ajax dit seizoen al zes keer gelijkgespeelde. Zo'n hoog aantal bereikte de club nog nooit eerder na speelronde twaalf. Siem de Jong miste als enige Ajacied nog geen enkele minuut onder coach Frank de Boer.

VVV-Venlo was bezig aan een goede periode. De Venlonaren wonnen hun laatste twee wedstrijden, al kregen zij wel al 42 uitwedstrijden op rij minimaal één doelpunt tegen. Dit seizoen werd nog geen clean sheet behaald. VVV-Venlo won nog nooit in Amsterdam (W0, 1G, 18V).

De bezoekers van de Amsterdam ArenA, inclusief Jari Litmanen, zagen VVV-Venlo de eerste kans van de wedstrijd noteren. Ricky van Haaren liet de bal echter van zijn voet springen. Ajax, dat voor het eerst sinds 10 mei 1981 met vier Denen aan de aftrap begon, maakte een tamme indruk in de beginfase.

Mogelijkheden waren er nauwelijks te zien. Zo nu en dan waren er zelfs fluitconcerten te horen op de tribunes. De eerste helft eindigde zoals die begon, met een 0-0 stand op het scorebord.

Kort na de theepauze zorgde Derk Boerrigter met een schitterende knal voor een wake-upcall: 1-0. VVV-Venlo incasseerde voor de 43e keer op rij een tegendoelpunt in een uitwedstrijd in de Eredivisie. Het negatieve record van Go Ahead Eagles, dat tussen december 1979 en april 1982 42 keer op rij geen clean sheet behaalde, werd zo verbroken.

Danny Hoesen fleurde zijn competitiedebuut op met een doelpunt: 2-0. Daarmee gooide hij het duel op slot. Ajax won met hangen en wurgen. VVV-Venlo, dat bij een 1-0 tussenstand nog een grote kans kreeg op de gelijkmaker te maken, mag trots zijn.