donderdag, 6. september 2012 - 10:29

'Ontslagen werknemers voelen zich door Reesink bij het schroot gezet'

Stampersgat

Medewerkers van de Nederlandse Staal Unie (NSU) in Stampersgat bieden maandag 10 september een petitie aan aan Koninklijke Reesink. Reesink is het moederbedrijf dat de fabriek in Stampersgat wil sluiten.

De medewerkers, die als gevolg van dit besluit hun baan verliezen, vinden dat zij als schroot langs de kant worden gezet door Reesink.

Sluiting NSU in Stampersgat
Reesink sluit de locatie in Stampersgat, een groothandel in constructiestaal, per januari 2013 en verplaatst de productie naar Zutphen. Een klein deel van de 22 medewerkers kan bij Reesink aan de slag, maar 17 arbeidsplaatsen gaan verloren. Een fatsoenlijk sociaal plan ontbreekt. Vakbondsbestuurder Bas de Lege van FNV Bondgenoten: “Reesink en de Centrale Ondernemingsraad waren al akkoord over de sluiting en een slecht sociaal plan op het moment dat vakbonden en medewerkers nog geïnformeerd moesten worden. Reesink weigert nu om afspraken te maken met vakbonden over een fatsoenlijke ontslagvergoeding.“

Zonder ontslagvergoeding op straat
De Lege: “Bijna de helft van de medewerkers heeft 25 jaar of langer gewerkt bij NSU, maar Reesink negeert de dienstjaren van voor het faillissement bij de NSU in 2009. Medewerkers die al 43 jaar in dienst zijn werken hier dus op papier pas drie jaar. Maar ook vóór die tijd was er al sprake van samenwerking tussen beide bedrijven. Wij vinden dat Reesink zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor deze lange dienstverbanden.” De medewerkers willen door het aanbieden van de petitie hun stem laten horen. De Lege: “De medewerkers voelen zich bij het schroot gezet en die boodschap gaan ze maandag luid en duidelijk overbrengen aan Reesink.”

Crisis in bouw- en staalsector
De NSU ging in 2009 failliet en maakte toen een doorstart door een overname door Koninklijke Reesink. Het doel was om ook in de onderneming in Stampersgat te investeren, maar Reesink sluit deze fabriek nu als gevolg van de economische crisis. De Lege: “Ook andere staalbedrijven hebben last van de crisis, maar zij nemen wel hun verantwoordelijkheid naar de medewerkers die af moeten vloeien met sociale plannen — afgesloten met bonden — die de toets der kritiek kunnen weerstaan.”
Categorie:
Tag(s):