dinsdag, 27. november 2012 - 16:45

Opnieuw celstraf voor inrijden op agent in Mill

Den Bosch

Een 27-jarige Nijmegenaar is in hoger beroep veroordeeld tot 29 maanden gevangenisstraf, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk voor poging tot doodslag en vernieling.

Naast de celstraf krijgt de man reclasseringstoezicht opgelegd en heeft hij een rijontzegging van twee jaar. Dit heeft de rechtbank Den Bosch bekendgemaakt.

Ontvluchten verkeerscontrole
De man probeerde op 5 juli 2011 met hoge snelheid aan een verkeerscontrole in Haps te ontkomen. Meerdere politiewagens hebben vervolgens ruim een half uur de achtervolging op de man ingezet.

De politie plaatste in Mill een opvallend voertuig met zwaailampen, sirenes en een elektronisch stopbord midden op de weg om de man tot stoppen te dwingen.

De man reed daar echter met hoge snelheid langs en in op een politieagent. Hij kon nog net op tijd in de berm springen om een aanrijding te voorkomen. Vervolgens reed de man met hoge snelheid de bebouwde kom van Sint Hubert en Cuijk binnen.

Hij reed daarbij meerdere malen tegen het verkeer in om politiewagens te ontwijken. Uiteindelijk kwam de man tot stilstand in een greppel bij een weiland.

Poging doodslag bewezen
De man is willens en wetens met een auto met zeer hoge snelheid op een stilstaande politieauto afgereden waarbij een politieagent nog net op tijd weg kon springen om niet aangereden te worden.

Het hof acht daarom poging doodslag bewezen. Een beroep van de verdediging op overmacht omdat de man niet anders kon dan inrijden op de agent, wordt door het hof verworpen.

Groot en levensbedreigend gevaar
Bij het opleggen van de straf heeft het hof er, net als de rechtbank, rekening mee gehouden dat de man een zeer groot en levensbedreigend gevaar voor het slachtoffer en de overige weggebruikers is geweest.

Hij is in het verleden al veelvuldig veroordeeld en is hij alcohol- en drugsverslaafd. Het hof heeft strafverminderend meegewogen dat de man licht verminderd toerekeningsvatbaar is.

Vrijgesproken van heling
Het hof acht niet bewezen dat de man wist dat hij reed in een gestolen auto en spreekt hem vrij van heling.

De rechtbank 's-Hertogenbosch veroordeelde de man op 24 januari 2012 tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van twee jaar.
Provincie:
Tag(s):