woensdag, 11. april 2012 - 13:17

Overheid en DNB maakten grote fouten bij steun aan banken

De belangrijkste conclusie van de commissie-De Wit is dat de regering en De Nederlandsche Bank (DNB) grote fouten hebben gemaakt bij de miljardeningrepen bij Fortis/ ABN Amro en ING. Dit melden verschillende media woensdag.

Zowel het ministerie van Financiën als DNB waren 'onvoldoende voorbereid op een crisis van dergelijke omvang en werden door de crisis overrompeld'. De Nederlandse Staat werd gedwongen tot grootschalige redddingsacties. Daarbij werd de Tweede Kamer vaak te laat en onvolledig geïnformeerd.

Volgens de Wit kwam de ingreep bij Fortis veel te laat en was de overnameprijs veel te hoog. Ingrijpen was wel noodzakelijk om ABN/Amro en Fortis niet te laten omvallen. De ABN/Amro en de Nederlandse delen van Fortis werden genationaliseerd en de Nederlandse Staat betaalde hiervoor 16,9 miljard euro.
Een prijs die later nog opliep tot boven de 30 miljard euro, maar stond deze prijs wel in verhouding tot de bedrijfseconomische waarde van de banken?

Oud-minister van Financiën Wouter Bos zegt hierover in het RD: „Ik blijf ervan overtuigd dat wij in een bijna hachelijke situatie van veel te weinig tijd en veel te weinig informatie naar eer en geweten hebben gedaan wat wij moesten doen.”
En oud-DNB-president Nout Wellink:„Een fles water is misschien een euro waard, maar in de woestijn geef je er een heel andere prijs voor. Wat hier speelde, was de redding van het financiële stelsel.”

Het was ook een prijs om de financiële stabiliteit buiten Nederland niet in gevaar te brengen. De risico's die de Staat nam met deze maatregelen, waren 'groot en niet inzichtelijk', zo meldt het AD.

Bij toezichthouder DNB en daardoor ook bij het ministerie van Financiën waren ook de problemen bij ING te weinig in beeld, zo schrijft de krant. ING maakte zichzelf te afhankelijk van risicovolle Amerikaanse hypotheken en reageerde onvoldoende en te laat op de problemen in de Amerikaanse huizenmarkt.
Daardoor was het noodzakelijk dat de staat ingreep en de bank in oktober 2008 een kapitaalinjectie gaf. Het probleem met de besmette hypotheken bleef echter bestaan en daardoor was een tweede ingreep noodzakelijk. Volgens het rapport van de commissie de Wit bracht dit hogere risico's voor de belastingbetaler met zich mee dan nodig was geweest.
Provincie:
Tag(s):