donderdag, 30. augustus 2012 - 11:05

Paralympisch zwemkampioen Johan Zegers werkt als gids in muZIEum

Nijmegen

Gisteren zijn de Paralympics begonnen. Een van de gidsen van het muZIEum, Johan Zegers heeft 2 bronzen medailles gewonnen met het onderdeel zwemmen tijdens de Paralympics.

Dat blinden niet zielig zijn, laten de gidsen de mensen ervaren in het muZIEum. Hij is het levende bewijs dat blinden volwaardig meedoen in de maatschappij.

De missie van het muZIEum is de participatie en emancipatie van mensen met een visuele beperking in de samenleving te faciliteren en het publiek een uitzonderlijk unieke (museale) belevenis laten ondergaan. Johan Zegers is één van de gidsen die de mensen rondleiden in de donkerbeleving. In de donkerbeleving ga je op pad met Johan (of een van de andere gidsen) in de volledige duisternis. Daarmee ervaar je als een ziende wat het is om niet te zien. Johan vindt zijn handicap een normaal onderdeel van zijn leven. Als gids wil hij de beeldvorming van blinden bijstellen.

"Er komen leuke gesprekken op gang"
Johan Zegers is al lang betrokken bij het muZIEum, ook op de oude locatie werkte hij als gids. Natuurlijk wilde hij ook graag bij de start van het muZIEum op de nieuwe locatie, de Stadsschouwburg in Nijmegen, weer aan de slag. "Ik heb 2 jaar een soort van sabbatical gehad, maar nu kan ik mensen weer mensen rondleiden en hen zelf laten ervaren wat het is om niet te zien. Dat is toch anders dan ze er alleen over vertellen. Nu gaan ze met een taststok samen met mij op pad en het volledige donker. Er komen dan leuke gesprekken op gang. Er is een wereld achter het blind zijn en dat kan voor de bezoekers heel verrassend zijn."

2 bronzen medailles voor het onderdeel zwemmen
Dat Johan midden in het leven staat is duidelijk. Hij heeft in 1980 (Arnhem) en 1988 (Seoul) meegedaan met het onderdeel zwemmen op de Paralympics. Hij heeft daarmee 2 bronzen medailles gewonnen. Hij deed mee in de categorie blinden en in de categorie geamputeerden. Johan heeft namelijk toen hij jong was zijn arm, been en zijn zicht verloren doordat er een vergeten explosief uit de 2de wereldoorlog ontplofte. "Het zwemmen is ooit begonnen als grap, en meteen bij de eerste wedstrijd werd ik Nederlands kampioen." Na 11 jaar topsport vond Johan het belangrijk om zijn gezin meer aandacht en tijd te geven. Hij ging aan de slag in de blindenbibliotheek Le Sage Ten Broek. Toen hij de kans kreeg om aan de slag te gaan als gids, greep hij die kans aan.

Eyeopener
Het muZIEUm vindt het belangrijk dat de gidsen een volwaardige rol in het dagelijks leven krijgen. Heleen Vermeulen, algemeen manager, vertelt: "Het is bijzonder om te zien dat onze blinde gidsen eerder de weg in de stadsschouwburg wisten dan ik. Ik was de hele tijd op zoek naar herkenningspunten, maar zij ervaren zo'n gebouw heel anders. Ook vond ik het een eyeopener om te merken hoe ze gebruik maken van de nieuwste middelen zoals een i-phone. 'Hoe kan dat nou?', zou je denken. En dat is nu precies wat we in het muZIEum willen doen: mensen laten ervaren en beleven hoe blinden in het dagelijkse leven met allerlei dingen omgaan."
Provincie:
Tag(s):