dinsdag, 18. december 2012 - 14:30 Update: 08-07-2014 0:44

Patiënt met dwarslaesie kan na operatie weer gevoel in penis krijgen

Zwolle

Plastisch chirurg Max Overgoor van de Isala klinieken in Zwolle is er in geslaagd om door middel van een kleine ingreep het gevoel in de penis van mannen met een lage dwarslaesie terug te krijgen.

Overgoor: ' Het bewijs is er: het gevoel in de penis bij mannen met lage dwarslaesie is vrij gemakkelijk te herstellen. Voor veel patiënten gaat een nieuwe wereld open. De vervolgstap is dat patiënten met een lage dwarslaesie weten dat deze mogelijkheid bestaat en dat ik niet meer de enige ben die dit kan, maar dat veel artsen wereldwijd deze ingreep beheersen'.

Bij een lage dwarslaesie komen gevoelsprikkels van het onderlichaam niet meer aan bij de hersenen. Deze mannen hebben wel gewoon verlangen naar seks en kunnen vaak een erectie krijgen en ejaculeren. Vrijen is technisch dus wel mogelijk, maar men voelt er niets van. Door het omleiden van de zenuwen, komt het gevoel in de penis weer terug.

Overgoor rondde onlangs een studie bij 30 patiënten af. In samenwerking met een seksuoloog onderzocht hij of zijn operatie daadwerkelijk leidt tot terugkeer van seksuele gevoelens en verbetering van de kwaliteit van leven. Het resultaat van het onderzoek laat zien dat 80% van de patiënten gevoel terug krijgt.
Categorie:
Tag(s):