woensdag, 30. mei 2012 - 17:42

Pinksterrecord voor Reddingsbrigade: ruim 1100 hulpverleningsacties

IJmuiden

Reddingsbrigade Nederland heeft in het afgelopen zomerse Pinksterweekend een record aantal hulpverleningen verricht. 'Er werd in totaal 1117 keer hulp geboden waarvan 21 keer bij ongevallen op en rond het water met zwemmers, 60x aan opvarenden en 884x werd er eerste hulp verleend', meldt de Reddingsbrigade woensdag.

Er werden 152 vermiste kinderen met hun ouders herenigd. In 17 gevallen was sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Niet eerder werden er zo vroeg in het seizoen zoveel hulpacties in één weekend geregistreerd. Belangrijkste oorzaak was de grote drukte op en rond het water door het warme weer.

Waarschuwingen koude water
De Reddingsbrigade is tevreden over het feit dat de meeste mensen de waarschuwing voor het koude water goed hebben opgevolgd. Daarmee is een nog groter aantal hulpacties voorkomen.

Slechts enkele reddingen waren nodig van zwemmers en surfers die met kramp of onderkoeling te maken kregen. Daarnaast waren hartklachten en ernstige verwondingen door (water)sportactiviteiten de voornaamste oorzaak van een noodzakelijke redding.

Veel vermiste kinderen
Vooral het hoge aantal vermiste kinderen baart de Reddingsbrigade echter zorgen. Dat betrof in één lang weekend al bijna een kwart van het gemiddelde jaartotaal. De Reddingsbrigade voorziet meer ongelukken als ouders in de zomer niet beter op hun kinderen letten.

Polsbandje
Zij adviseert ouders om kinderen tenminste te voorzien van een 06-polsbandje met de naam van het kind en het nummer van een ouder, zodat ze snel kunnen worden herenigd als een kind alleen wordt aangetroffen.

De Reddingsbrigade deelt samen met Interpolis 135.000 van die bandjes gratis uit bij de reddingsposten om ouders meer bewust te maken van de risico’s op het strand en te helpen om kinderen sneller bij de ouders terug te krijgen.

De vrijwilligers van de Reddingsbrigade moesten op de eerste mooie dagen meteen vol aan de bak. Met name zondag was het erg druk. In Den Bosch assisteerde de brigade bij de zoekactie naar een vermiste man in het Engelermeer. De 21-jarige Pool is door verdrinking om het leven gekomen.

Vliegtuigcrash
Op maandag werd het strandvoertuig van de reddingsbrigade Hellevoetsluis ingezet bij de hulpverlening rond het gecrashte vliegtuig op de Maasvlakte. Ook reddingsbrigade Rockanje assisteerde daarbij.
Provincie:
Tag(s):