zondag, 8. april 2012 - 19:55 Update: 08-07-2014 0:53

PSV wint Beker van Heracles met 3-0

Rotterdam

(Elfvoetbal) PSV is erin geslaagd om voor het eerst sinds het landskampioenschap in 2008 een prijs in de wacht te slepen. De ploeg van trainer Philip Cocu was zondagavond in de KNVB-bekerfinale oppermachtig tegen Heracles Almelo en won dan ook met 3-0.

Al na twintig seconden had de bal zomaar in het net kunnen liggen. Een dieptepass van PSV-verdediger Marcelo kwam terecht bij Jeremain Lens, die Ben Rienstra simpel omspeelde. De inzet van de aanvaller ging echter net voor het doel langs. De openingsfase verliep vervolgens zoals verwacht. PSV controleerde het duel , maar Heracles hield goed stand. Na een kwartier spelen was ook de eerste kans voor Heracles een feit. Willie Overtoom mocht vanaf zo'n 25 meter vrij uithalen. Het schot van de technicus kon echter net door doelman Przemyslaw Tyton gekeerd worden.

In het vervolg ontstond er een kansenregen voor PSV. De Eindhovenaren zagen eerst Dries Mertens worden gestuit door Heracles-goalie Remko Pasveer. Even later was het Zakaria Labyad die een poging waagde, maar ook zijn inzet was een prooi voor Pasveer. Nog voor de twintigste minuut zag ook Ola Toivonen de kans om eens uit te halen. Wederom stond Pasveer in de weg.

Na een halfuur spelen was het dan toch raak voor de roodwitten. Labyad werd de diepte in gestuurd, waarna zijn voorzet terecht kwam bij Toivonen. De aanvoerder liet de bal fraai achter zijn standbeen langs het net invliegen: 1-0. Tot aan de theepauze slaagde Heracles er niet in om de geleden schade goed te maken. Omdat ook PSV niet meer wist te scoren was de ruststand 1-0 in het voordeel van de Eindhovenaren.

Tien minuten na de rust kreeg Georginio Wijnaldum dé kans om de eindstrijd te beslissen. Een voorzet van Jeremain Lens kon bij de tweede paal zo worden binnengelopen door de aanvallende middenvelder. Echter ging het schot over het doel. Nog voor de zestigste minuut slaagde PSV erin om de bekerfinale alsnog te beslissen. Dries Mertens werd de diepte in gestuurd, waarna de 1.69 meter 'lange' Belg op zestien meter van het doel het leer over de uitgekomen Pasveer heen kon koppen: 2-0.

In de 63ste minuut had ook Jeremain Lens, die in de basis werd geposteerd ten koste van Tim Matavz, zijn doelpuntje te pakken. De fysiek sterke aanvaller liep de gehele Heracles-verdediging aan gort, waarna hij de bal over doelman Pasveer heen liftte: 3-0. Tien minuten na het doelpunt van Lens leek Everton de eretreffer voor Heracles te maken. De Braziliaan volleerde knap richting de verre hoek, maar met een fraaie redding hield Tyton de 'nul'. Ook in de slotfase werd er niet meer gescoord waardoor de negende bekertitel voor PSV een feit was.