donderdag, 23. februari 2012 - 21:40 Update: 08-07-2014 0:54

PSV zonder enkele moeite voorbij Trabzonspor

(Elfvoetbal) PSV heeft donderdagavond de laatste zestien in de Europa League bereikt.

De Eindhovenaren wonnen in eigen huis simpel van het Turkse Trabzonspor: 4-1, waarna het Spaanse Valencia wacht in de achste finale.

De thuisploeg begon met twee wijzigingen in de basiself ten opzichte van het verloren Eredivisieduel bij FC Groningen (3-0). Timothy Derijck begon op de bank ten gunste van Wilfred Bouma, terwijl de teruggekeerde Zakaria Labyad als rechteraanvaller mocht starten.

Na vijftien minuten spelen besloot Kevin Strootman een steekpass te geven op Dries Mertens. De razendsnelle vleugelaanvaller werd door zijn directe verdediger Ondrej Celustka aangetikt in het zestienmetergebied, waarna een penalty volgde. Dit buitenkansje werd zuiver benut door de Belg: 1-0.

Na een halfuur spelen kwam PSV op een 2-0 voorsprong. Opnieuw was Mertens belangrijk. De international gaf vanaf links voor, waarna Tim Matavz raak kopte. Zeven minuten later maakte Kevin Strootman de 3-0 na een vloeiende PSV-aanval. Vlak voor de rust bracht topschutter Burak Yilmaz de bezoekers van dichtbij op 3-1. Twee minuten later was het laatste restje hoop van bezoekers definitief weg. Een handsbal van doelman Tolga Zenin buiten het strafschopgebied werd afgestraft met rood.

Na de rust was de thuisploeg nog eenmaal trefzeker. Via de kont van Ola Toivonen kwam de bal bij Matavz terecht. De Sloveen zag zijn slappe inzet langs de tweede doelman Onur Kivrak het doel inrollen.

Door twee zeges op Trabzonspor treft PSV het Spaanse Valencia in de volgende ronde van de Europa League. 'De eeuwige nummer drie' won in twee confrontaties van Stoke City.