woensdag, 30. mei 2012 - 11:56 Update: 08-07-2014 0:51

Psychologie op de werkvloer: eerlijk duurt het langst

Mensen willen niet bij een bedrijf werken dat chemisch afval heeft gedumpt of geld heeft verduisterd. Ze zijn liever eerlijk en verwachten dat ook van hun collega’s.

Maar praktijken die binnen een bedrijf als rechtvaardig worden gezien, kunnen door de buitenwereld als immoreel worden bestempeld. Dat levert dilemma’s op. Tijdens Spinoza te Paard op 19 juni confronteert NWO-Spinozalaureaat Naomi Ellemers haar publiek hiermee.

Naomi Ellemers is hoogleraar Sociale Psychologie van de Organisatie aan de Universiteit Leiden. In 2010 ontving zij de NWO-Spinozapremie. Ellemers combineert haar onderzoek in de organisatiepraktijk met laboratoriumexperimenten. Een combinatie die nieuwe theoretische inzichten oplevert. Zo heeft zij aangetoond dat mensen zich vooral inzetten als ze zich moreel kunnen identificeren met hun groep of organisatie.

Tijdens de tweede helft van Spinoza te Paard zal promovendus Félice van Nunspeet toelichten hoe een laboratoriumexperiment in zijn werk gaat. En hoe de resultaten uit dit onderzoek zich verhouden tot de werkpraktijk.

Spinoza te Paard

Onder het motto ‘Ongehoorde Kennis’ verkennen topwetenschappers in poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. NWO organiseert Spinoza te Paard samen met Paard van Troje.
Meer informatie op www.nwo.nl/spinozatepaard

De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. De premie wordt door NWO toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Per jaar worden maximaal vier premies uitgereikt. De laureaten krijgen elk een bedrag van 2,5 miljoen euro om te besteden aan onderzoek naar keuze.
Categorie:
Tag(s):