zondag, 23. december 2012 - 19:09 Update: 03-07-2014 1:03

Roda JC wint na inhaalrace spectaculaire Limburgse derby

[ELF-Voetbal] De Limburgse derby is opnieuw uitgelopen op een waar spektakelstuk. VVV-Venlo gaf na rust een 2-0 voorsprong in recordtempo uit handen en ging met 2-4 onderuit. Ondanks dat Roda JC Kerkrade ruim 25 minuten met tien man acteerde.

Trainer Ton Lokhoff van VVV-Venlo koos voor zijn vertrouwde elf. Collega Ruud Brood van Roda JC Kerkrade posteerde Krisztian Németh op de bank en koos voor een aanval met Guus Hupperts en Amin Affane op de flanken. Het leek erop dat de gastheren de 1-0 snel wilden forceren. Na exact drie minuten kon doelman Filip Kurto een hard schot van Guus Joppen nog terauwernood overtrikken en zes minuten later schoot ook Yuki Otsu net over. Maar toen stokten de aanvalspogingen van beide kanten ook, waardoor de rest van het eerste bedrijf redelijk saai verliep. Al waren er nog twee hoogtepunten te noteren. In de 35e minuut weigerde scheidsrechter Kevin Blom te fluiten voor een strafschop, toen Sanharib Malki naar de grond ging na een duw- en trekpartij met bewaker Nils Röseler. En in de 40e minuut brak Bryan Linssen de score open. Aangespeeld door Otsu haalde hij vanaf 22 meter uit. Via een lastige stuit en mistimen van doelman Filip Kurto belandde de bal in de touwen. Brood liet de tegenvallende Mitchell Donald achter in de kleedkamer en verving hem door een extra spits, Mikolaj Lebedynski. De Pool vervulde tussen de 52e en 59e minuut een hoofdrol. Al stond het toen overigens al 2-0. Ruim vijf minuten na het beginsignaal van de tweede helft passte Otsu zijn ploegmakker Barry Maguire in, die net van buiten de zestien raakknalde. Maar toen ging de wedstrijd volledig op zijn kop. Twee minuten later werd Lebedynski in stelling gebracht door Mark-Jan Fledderus, waarna de ingevallen aanvaller knap aannam en vanuit de draai om doelman Kurto ging en binnenschoof: 2-1. Weer drie minuten later kwam de 2-2 op het scorebord. Een aanval over de schijven Amin Affane, Sanharib Malki, Mark-Jan Fledderus belandde via Lebedynski voor de voeten van Laurent Delorge. Met een krul knalde de Belgische middenvelder de bal in de verre hoek. En weer twee minuten later was het opnieuw feest in het Roda JC-kamp. Fledderus haalde vanaf zeker 25 meter met zijn linker verwoestend uit. Het leder sloeg via de onderkant van de lat in de kruising binnen: 2-3. De rust keerde daarmee nog niet terug. Want zeven minuten later ontsnapte Guus Hupperts aan de rechterkant. Diens voorzet werd gemist door doelman Niki Mäenpää, waarna de net ingevallen Arnaud Djoum Sutchuin de bal in een kluwen van spelers oppikte en in een leeg doel schoof: 2-4. Maar de zekerheid over de winst werd een minuut later alweer teniet gedaan. Danilo keerde als een volleerd doelman een schot van Bryan Linssen en kon met een directe rode kaart vertrekken. De toegekende strafschop van Ricky van Haaren werd veel te zacht ingeschoten, waardoor Kurto de bal in twee pogingen zelfs klemvast pakte. Trainer Lokhoff van VVV-Venlo bracht met Uche Nwofor, Yanic Wildschut en debutant Jeffrey Altheer drie offensieve krachten, waardoor de aanvallende intenties werden benadrukt. Kansen kwamen er. En niet weinig. Maar doelman Kurto, een Roda-been, het verkeerd opstellen van het Venlose vizier of botweg domme pech stonden de thuisclub in de weg. Een doelpunt viel er wonder boven wonder niet meer. Daardoor gaan de twee Limburgse clubs met hetzelfde puntenaantal (15) de winterstop in. Op basis van één doelpunt staat Roda JC Kerkrade nog een plekje hoger op de ranglijst.