donderdag, 25. oktober 2012 - 8:55

Rode Kruis directeur Breederveld benoemd op leerstoel Rampengeneeskunde

Den Haag

De algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis, dr. Cees Breederveld, is donderdag benoemd tot bijzonder hoogleraar Global Health, medische noodhulp en Basisgezondheidszorg.

Deze leerstoel, mede mogelijk gemaakt door het Rode Kruis, is nieuw ingesteld bij het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam.

Het Rode Kruis wil hiermee een impuls geven aan de kennisontwikkeling op het terrein van de rampengeneeskunde en Eerste Hulp bij Ongelukken (EHBO). De leerstoel is vernoemd naar de hulporganisatie die dit jaar 145 jaar bestaat.

Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 250 miljoen mensen getroffen door rampen. Medisch handelen is direct na de ramp in eerste instantie gericht op het redden van levens, het behandelen en verzorgen van gewonden en het creëren van een basis gezondheidszorgsysteem.

Het verlies van basisvoorzieningen, zoals een woning, sanitair en voedselvoorziening heeft volgens Breederveld direct effect op de gezondheid van mensen, zowel fysiek als psychisch. Naast directe medische hulp kan het Rode Kruis ook helpen om verspreiding van ziektes als HIV/Aids, diarree en tuberculose tegen te gaan.

De effectiviteit van de hulpverlening hangt af van de kennis en vaardigheden van de bevolking en van de Rode Kruis vrijwilligers, die in rampsituaties een schakel kunnen zijn om de overlevingskansen van mensen te vergroten.

Breederveld wil de studenten niet alleen onderwijzen over de hulpverlening, maar ze er ook bij betrekken. Door de landen te bezoeken waar de nood het hoogst is, zoals bijvoorbeeld Sierra Leone. Het Rode Kruis helpt daar in moeder- en kind klinieken de mortaliteit te verminderen.

De wetenschappelijke stages hebben als doel de effectiviteit van noodhulp te onderzoeken. Daarnaast vindt Breederveld het leerzaam voor studenten om in het buitenland te ontdekken dat mensen met een aanzienlijk lagere opleiding en minder kennis dan zijzelf heel veel praktische kennis hebben en daarmee een onmisbare schakel zijn in de zorg.

Inge Brakman, voorzitter van het verenigingsbestuur van het Rode Kruis: “Het Rode Kruis heeft bijna 150 jaar ervaring met gezondheidsproblemen in extreme omstandigheden in binnen- en buitenland. De instelling van deze leerstoel en de benoeming van Cees Breederveld hierop is een unieke kans om studenten te laten zoeken naar een antwoord op de vraag: hoe behaal je in extreme omstandigheden met beperkte hulpmiddelen optimale resultaten?“

Basale kennis van de Eerste Hulp is volgens Breederveld ook in Nederland onontbeerlijk. ”Zoveel mogelijk mensen moeten weten wat ze moeten doen bij noodsituaties om onnodige slachtoffers te voorkomen. Want zelfs in Nederland zijn er regelmatig situaties waar medische voorzieningen niet direct voor handen zijn. Meer wetenschappelijke kennis over de effectiviteit van EHBO kan het Rode Kruis helpen meer mensen te overtuigen van het belang van de EHBO.”

Over Cees Breederveld
Cees Breederveld (65) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1981 tot doctor in de geneeskunde en werd in Amsterdam opgeleid tot kinderarts.

Hij werkte tot 1990 als universitair hoofddocent en academisch specialist kindergeneeskunde in het AMC. Daarna was hij werkzaam in diverse ziekenhuizen in Nederland en Suriname als bestuurder. Sinds 2005 is hij algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis.
Provincie:
Tag(s):