maandag, 12. november 2012 - 18:54

Roep om strafrechtelijk onderzoek naar Zorreguieta

Hilversum

Hilversum In een persoonlijke brief aan de Tweede Kamer en het OM hebben negen nabestaanden van de Argentijnse militaire junta gevraagd een nieuw strafrechtelijk onderzoek te doen naar Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Dat meldt EenVandaag waar enkele slachtoffers hun verhaal doen.

Het strafrechtelijke onderzoek zal de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van Zorreguieta moeten aantonen bij verdwijningen en martelingen van destijds. Zorreguieta (84) was ten tijde van Videla (onder)-secretaris van het ministerie van Landbouw. In die Videla-dictatuur, die duurde van 1976 tot 1981, werden duizenden politieke tegenstanders uit de weg geruimd.

Het nieuwe verzoek is onder meer gebaseerd op verklaringen van oud-medewerkers van het Argentijnse ministerie van Landbouw. Hun verklaringen waren vandaag te zien in het tv-programma EenVandaag.

Nieuw verdrag andere rechtsgrond
Advocate Liesbeth Zegveld doet op basis van de verklaringen opnieuw aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen Jorge Zorreguieta. In 2001, de eerste poging om Zorreguieta in Nederland voor de rechter te brengen, verklaarde het OM zich niet ontvankelijk omdat er geen rechtsgrond zou zijn om Zorreguieta te vervolgen. Ook zouden er te weinig bewijzen zijn.

Een door Nederland ondertekend nieuw verdrag tegen de gedwongen verdwijning van personen en de nieuwe verzamelde verklaringen van Karskens, bieden voldoende aanleiding voor onderzoek, aldus advocaat Zegveld.
Provincie:
Tag(s):