woensdag, 19. december 2012 - 12:05

Rokers kunnen nu zelf zien dat ze beter kunnen stoppen

Den Haag

Op verzoek van het kabinet publiceert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanaf vandaag op de website tabakinfo.nl de ingrediënten die worden toegevoegd aan tabaksproducten op de Nederlandse markt.

Bezoekers van deze site kunnen per merk en type tabaksproduct opzoeken welke toevoegingen het bevat, en wat de functie en hoeveelheid van deze toevoegingen is.

Gevolgen toevoegingen voor roker
Additieven kunnen sigarettenrook aantrekkelijker of zelfs verslavender maken. Veel additieven verminderen de scherpte van de rook of verbeteren de smaak en geur.

Voor niet-rokers kan dit de drempel om te beginnen met roken verlagen. Voor rokers dragen additieven bij aan trouw aan hun eigen merk. Additieven kunnen daardoor leiden tot meer consumptie en dus tot meer gezondheidschade.

Vorming giftige stoffen
Bij verbranding van tabaksadditieven kunnen ook giftige stoffen gevormd worden. Suiker, bijvoorbeeld, is geschikt om te eten, maar bij de verbranding van suiker ontstaan giftige en zelfs kankerverwekkende stoffen. Bovendien is het inademen van stoffen meestal schadelijker dan inslikken, omdat giftige stoffen in de luchtwegen nauwelijks worden afgebroken.

Schadelijke gezondheidseffecten
De meeste suikers in de tabak worden geheel verbrand tijdens het roken van de sigaret. Hierbij worden verschillende stoffen gevormd, zoals aldehyden. Van de stoffengroep aldehyden is bekend dat zij de keel irriteren (bijvoorbeeld acroleïne en furfural) en dat zij kankerverwekkend zijn voor mensen (bijvoorbeeld aceetaldehyde en formaldehyde).

Het International Agency for Research on Cancer (een vooraanstaand instituut in kankeronderzoek) heeft aceetaldehyde aangemerkt als mogelijk kankerverwekkend en voor formaldehyde is er zelfs sterk bewijs dat het kankerverwekkend is voor mensen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS): “Hiermee krijgen consumenten inzicht in welke ingrediënten aan sigaretten, sigaren of waterpijptabak worden toegevoegd. We weten nog lang niet alles over de gezondheidseffecten van deze toevoegingen. Maar we komen steeds meer te weten omdat fabrikanten en importeurs jaarlijks gegevens aanleveren en het RIVM dit kan analyseren. Vanaf vandaag is deze informatie voor iedereen toegankelijk. Ik hoop dat het verbeterde inzicht mensen helpt om de stap te nemen en met roken te stoppen. Want niet roken moet de norm zijn.”

Internationaal voorop
Het RIVM loopt internationaal voorop in de analyse van toevoegingen aan tabak. Andere landen binnen de Europese Unie kunnen van deze kennis profiteren.
Provincie:
Tag(s):