donderdag, 29. november 2012 - 14:12

Rotterdamse bomendokter keurt en kapt kerstboom Kroondomein Het Loo

Apeldoorn/Rotterdam

Een opvallend jubileum: dit jaar schenkt Kroondomein Het Loo voor de tiende keer op rij een reuzenkerstboom aan het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Een Rotterdamse ‘bomendokter’ zal vóór de kap bekijken of de boom geschikt is om de duizenden lichtjes te kunnen dragen die in de boom komen te hangen.

De ‘kerstboomoperatie’ begint dit jaar in de vroege ochtendschemering op dinsdag 4 december. Arthur Ebregt, hoofd Beheerszaken van Kroondomein Het Loo, heeft dit jaar een 25 meter hoge, stevige fijnspar uit de Koninklijke Houtvesterij uitgekozen. De verhuizing van de boom van Apeldoorn naar Rotterdam is altijd een flinke klus. Het lichten en vervoeren van de boom neemt Mammoet al tien jaar kosteloos op zich. “Eerst wordt de boom geborgd met behulp van een enorme hoogwerker. Als de Rotterdamse ‘bomendokter’ de boom heeft goedgekeurd, wordt de kerstboom met een motorzaag afgezaagd. Rond een uur of twaalf is alles klaar voor vertrek. Een dieplader van Mammoet brengt de boom daarna veilig de bossen van Kroondomein Het Loo uit en daarna over de snelweg naar Rotterdam.”

De boom arriveert aan het eind van de middag bij het Sophia Kinderziekenhuis. Met behulp van hijskranen krijgt de boom een plek bij de entree. De Stichting Vrienden van het Sophia organiseert ieder jaar de actie ‘Lichtjes voor Sophia’. Mensen kunnen lichtjes ter waarde van vijf euro kopen die vanaf half december de kerstboom zullen verlichten.

De opbrengst van de actie gaat dit jaar naar een groot onderzoek onder jongeren met de ziekte van Crohn. Crohn is een chronische darmziekte, waarbij een ernstige ontsteking aan de dunne en/of dikke darm nare klachten geeft, zoals diarree, buikpijn, slechte eetlust en moeheid. Patiënten hebben levenslang medicijnen nodig om de ontsteking te remmen. De ziekte van Crohn wordt vaak ontdekt tussen het 12e en 18e levensjaar. Schoolverzuim, niet mee kunnen doen aan leuke dingen, schaamte en onbegrip kunnen het gevolg zijn. Jongeren met de ziekte van Crohn hebben in verhouding meer last van depressies en angststoornissen. Met het onderzoek wordt uitgezocht in hoeverre gedragstherapie bijdraagt aan het verminderen van de nare gevolgen van de ziekte van Crohn.

Kroondomein Het Loo is een bos-, heidegebied en park op de Veluwe van zo’n 10.500 hectare groot, dat al ruim 300 jaar verbonden is aan het Huis Oranje-Nassau.
Provincie:
Tag(s):