zondag, 18. november 2012 - 19:11

Rutte en Timmermans dringen aan op de-escalatie conflict Gaza

Minister-president Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Timmermans hebben dit weekend bij diverse collega’s in het buitenland aangedrongen op de-escalatie van het conflict in Gaza

In telefoongesprekken hebben Rutte en Timmermans tegenover de Israëlische premier Netanyahu respectievelijk de minister van Buitenlandse Zaken, Lieberman, herhaald dat Nederland Israëls recht op zelfverdediging erkent. Tegelijk is de-escalatie nu van het allergrootste belang en moeten bemiddelingspogingen tot instelling van een staakt-het-vuren, onder meer van Egypte en Turkije, een kans krijgen.

In gesprek met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Malki, drong Timmermans ook aan op de-escalatie en gaf aan dat Nederland bereid is humanitaire hulp te verlenen, als dat nodig is. Timmermans sprak ook met de Turkse en Egyptische ministers van Buitenlandse Zaken. Hij drong er bij hen op aan hun invloed uit te oefenen op de partijen om een staakt-het vuren tot stand te brengen. Verder sprak Timmermans ter voorbereiding op de bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel, morgen, met zijn Britse en Duitse collega’s Hague en Westerwelle. Hij pleitte bij hen voor een gezamenlijke Europese reactie op de crisis.
Provincie:
Tag(s):