maandag, 26. november 2012 - 8:30 Update: 08-07-2014 0:44

Samengaan van natuurclubs gaat 1500 banen kosten

Op een conferentie van Natuurmonumenten zal Guido van Woerkom, directeur van de ANWB, maandag een reorganisatieplan presenteren.

Van Woerkom wil dat alle grote natuurorganisaties in de regio gaan samenwerken in één organisatie onder de naam 'Nationaal Erfgoed'. Dit meldt Trouw maandag. Door de reorganisatie zullen 1500 van de 5000 voltijdsbanen verdwijnen. Van Woerkom zegt in de krant dat dit noodzakelijk is, omdat de kosten in de sector te hoog zijn en de doelen van natuurorganisaties elkaar grotendeels overlappen.

Uit een onderzoek dat is gedaan door het onderzoekscentrum van het ministerie van Economische Zaken, InnovatieNetwerk, blijkt dat de kosten in de totale groene sector door een forse overhead met 400 miljoen euro per jaar zeer hoog zijn. Door het schrappen van subsidies wordt de sector gedwongen te bezuinigen en is aan het schrappen van banen niet te ontkomen. Personeel is een grote kostenpost. Door meer samenwerking en het samenvoegen van taken kunnen veel arbeidsplaatsen worden bespaard, zegt Van Woerkom.

Wat Van Woerkom betreft gaan om te beginnen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Provinciale Landschappen op regionaal niveau samen in zogeheten Erfgoed Huizen. Later kunnen andere organisaties zich aansluiten. Volgens hem maakt het bezoekers niet uit of ze in een bos van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of van Provinciale Landschappen lopen.
Van Woerkom in de krant:'Als die natuur maar een beetje netjes wordt onderhouden en hij er maar kan recreëren'.

De ANWB-directeur stelt dat de ANWB niet alleen een organisatie voor automobilisten is, maar ook voor recreatie. Het verschil met de natuurorganisaties is dat die vooral praten over biodiversiteit en ecologische doelen. "Het is goed voor de natuur als we meer gaan luisteren naar wat mensen met de natuur willen", zegt Van Woerkom.
Categorie:
Tag(s):