vrijdag, 7. september 2012 - 16:48

Schieten op verdachte met vuurwapen in Duiven was geoorloofd

Duiven

De agenten die op woensdagavond 17 juli 2012 betrokken waren bij een schietincident in Duiven, hebben juist gehandeld. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

Een 75-jarige verdachte raakte hierbij door een politiekogel gewond aan zijn been. Uit onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat de agenten hebben gehandeld uit noodweer. Het OM concludeert op basis van het onderzoek dat de betrokken agenten professioneel hebben gehandeld.

Op woensdagavond 17 juli krijgt de politie Gelderland-Midden een melding van bedreiging. Ter plaatse treffen de agenten de man aan en spreken hem aan op mogelijk bezit van een vuurwapen. Hierop springt de man in zijn auto en rijdt met hoge snelheid weg.

Na een korte achtervolging stapt de man uit zijn auto, waarna hij een vuurwapen richt op de twee agenten. De agenten verzoeken de man zijn vuurwapen te laten vallen maar hierop reageert de man niet.

Waarschuwingsschoten
Daarop wordt een waarschuwingsschot gelost door een van de twee agenten, maar een reactie blijft uit. De man loopt verder op de agenten af, nog steeds met zijn vuurwapen in hun richting.

De agenten roepen opnieuw dat de verdachte zijn vuurwapen moet laten vallen, ook hierop volgt geen reactie waarop zij twee keer in de richting van de man schieten.

In been geschoten
De man blijft verder richting de agenten lopen, waarop hij door een van de
agenten in zijn been wordt geschoten. De agenten boeien de man en geven de meldkamer door dat er een ambulance moet komen.

Volgens het OM was de situatie dermate dreigend dat het geweld dat de agenten hebben gebruikt gerechtvaardigd is, omdat zij handelden uit noodweer.

Daarnaast geldt dat van een politieambtenaar wordt verwacht om dergelijk gevaar te keren in plaats daar van weg te lopen. Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie handelden de beide agenten professioneel. Er zal dan ook geen strafrechtelijke vervolging tegen de agenten worden ingesteld.
Provincie:
Tag(s):