vrijdag, 30. november 2012 - 10:11

Sektesignaal is steunpunt voor sekteslachtoffers

Den Haag

Vandaag, vrijdag 30 november, start het steunpunt Sektesignaal voor slachtoffers van misstanden bij sektes. 'Het gaat hierbij om ernstige misstanden zoals geweld, seksuele en/of financiële uitbuiting', meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) vrijdag.

Het ministerie van VenJ wil met Sektesignaal slachtoffers van misstanden bij sektes en mensen in hun omgeving op een laagdrempelige wijze ondersteunen.

Sektesignaal is zeven dagen per week van 10.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar voor slachtoffers en hun omgeving op 088-5543276 of via www.sektesignaal.nl. Het is een eerstelijns opvang en wordt bemand door speciaal getrainde personen.

Deze vertrouwenspersoon luistert, brengt het probleem in kaart en bespreekt of er vervolgstappen nodig zijn. Het steunpunt kan op basis van dit gesprek de beller in contact brengen met erkende en gespecialiseerde zorg- en hulpverleners.

Stichting M. beheert het Sektesignaal. Deze organisatie is gespecialiseerd in het beheren van vertrouwelijke meldlijnen, waaronder de Vertrouwenslijn en Meld Misdaad Anoniem (M.). “Bij M. krijgen we al telefoontjes over misstanden binnen sekten. Deze bellers konden we voorheen niet altijd goed helpen. Met het oprichten van Sektesignaal bieden wij nu ook deze slachtoffers perspectief”, aldus directeur Guus Wesselink.

Naast het bieden van een vertrouwenspersoon heeft het steunpunt ook als taak de signalen over misstanden binnen sektes in kaart te brengen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat op dit moment nog wetenschappelijk onderzoek doen naar de omvang en kenmerken van misstanden bij sekten. Meer informatie hierover staat op www.sekten-info.nl.
Provincie:
Tag(s):