zondag, 1. juli 2012 - 22:46 Update: 08-07-2014 0:49

Spanje schrijft historie: Grootste zege in EK-finale ooit

(ELFvoetbal) Spanje heeft zondagavond historie weten te schrijven in de EK-finale.

De ploeg had geen kind aan Italië en liet dit duidelijk zien met een 4-0 overwinning. La Furia Roja boekte hiermee de grootste zege in een EK-finale ooit en won niettemin drie eindtoernooien (EK 2008, WK 2010, EK 2012) op rij.

Beide bondscoaches namen het zekere voor het onzekere en besloten om met hun vertrouwde basisopstelling te beginnen. Dit betekende dat Spanje wederom zonder spits van start ging. Fernando Torres begon op de bank, waardoor 'valse spits' Cesc Fabregas als aanvalsleider fungeerde. Bij Italië was vleugelverdediger Ignazio Abate fit genoeg om Fedrico Balzaretti uit de basis te houden.

Om 20:45 uur werd de wedstrijd in gang gezet door scheidsrechter Pedro Proença, die eerder dit seizoen al de Champions League-finale floot. Na enkele minuten aftasten nam Spanje het heft in handen met het welbekende 'tikkie-takkie voetbal'. Na enkele magere pogingen wist Cesc Fabregas zijn landgenoot Xavi te bereiken op de rand van het strafschopgebied. De spelmaker slaagde er echter niet in om het leer tussen de palen te krijgen.

Nog geen vijf minuten later was het wel raak. Een sublieme aanval van Spanje eindigde na een fraaie voorzet van wederom Fabregas op het hoofd van David Silva. De kleine dribbelaar kopte het speelvoorwerp met uiterste precies tegen de touwen: 1-0. Na zo'n twintig minuten volgde de tweede tegenvaller voor Italië. Centrale verdediger en sterkhouder Giorgio Chiellini viel uit met een kuitblessure. Zijn vervanger was Federio Balzaretti.

Waar Spanje het van snelle combinaties moest hebben, werd Italië veelal gevaarlijk uit voorzetten en standaardsituaties. Zo wist Iker Casillas na een half uur spelen het leer ternauwernood voor het hoofd van de instormende Mario Balotelli weg te boksen. Even later leek ook Antonio Cassano te zijn begonnen aan zijn wedstrijd. De routinier wist het Casillas lastig te maken met twee pogingen, maar beide keren bleek de goalie zeer alert.

Waar Italië via een drukperiode probeerde terug te komen, sloeg Spanje na veertig minuten toe uit de counter. De sterk spelende linksback Jordi Alba wist een sprint na een 'een-tweetje' met Xabi Alonso te bekronen met een loepzuivere schuiver langs Gianluigi Buffon: 2-0.

Direct na de rust werd Italië veelal gevaarlijk. Met het inbrengen van Antonio Di Natale creëerde bondscoach Prandelli meer aanvallende kracht en dit leverde direct kansen op voor onder andere Cassano. Echter vormde Casillas wederom een onneembare vesting voor de Squadra Azzurra. Na zo'n 65 minuten moest Italie met tien spelers verder. De net ingebrachte Thiago Motta viel met een blessure uit. Normaal gesproken geen probleem, maar doordat Prandelli al driemaal wisselde moesten de Italianen met een tiental de laatste 25 minuten volmaken.

Dit maakte ook direct een einde aan het laatste beetje hoop van de ploeg, waarna Spanje het heft weer in handen nam. Na 84 minuten spelen wist ook invaller Fernando Torres zijn treffer mee te pakken, waardoor hij als gedeeld topscorer eindigt op het EK. Even later zette de spits de eveneens ingevallen Mata voor een niet te missen kans. De kleine dribbelaar wist wel raad met het buitenkansje en zorgde voor het slotakkoord: 4-0.