maandag, 3. september 2012 - 16:40 Update: 08-07-2014 0:47

Start onderzoek bescherming spaargeld spaarders

Den Haag

Minister De Jager van Financiën heeft opdracht gegeven om te beginnen met het onderzoek naar het beschermen van spaargelden bij banken.

Hiervoor wordt de Commissie Structuur Nederlandse Banken in het leven geroepen onder leiding van prof. Herman Wijffels. Dit schrijft de minister maandag aan de Tweede Kamer.

Commissie Structuur Nederlandse Banken
De Commissie Structuur Banken zal kijken hoe een bank zodanig gescheiden kan worden zodat in het geval van een crisis, de nutsdelen - waaronder spaargelden — beter afgeschermd kunnen worden. Ook kijkt de Commissie naar een verbod op handel voor eigen rekening voor banken. Dit betekent dat banken niet met geld van klanten mogen speculeren.

Spaargelden beschermen
In de crisis moesten verschillende banken door de overheid overeind worden gehouden. Door de complexiteit van banken konden niet altijd alle belangrijke delen worden behouden. Om dat te voorkomen heeft minister De Jager eerder een actieplan aan de Tweede Kamer voorgelegd om banken voortaan anders in te richten.

“Spaarders moeten goed worden beschermd in het geval van een crisis en niet opdraaien voor de fouten van bankiers. Daarom moet een bank in de toekomst snel kunnen worden gescheiden wanneer financiële problemen zich voordoen”, aldus minister De Jager. Op verzoek van Tweede Kamer heeft De Jager de Commissie ingesteld voor nader onderzoek.

Aanpak Financiële sector
Het onderzoek naar het beschermen van spaargelden maakt onderdeel van 40 maatregelen van minister De Jager om de financiële sector aanzienlijk te hervormen. De 40 maatregelen hebben als doel om financiële instellingen gezonder te maken en de consument beter te beschermen door de klant weer centraal te stellen.
Categorie:
Tag(s):