donderdag, 16. februari 2012 - 21:28 Update: 08-07-2014 0:54

Sterk AZ bezorgt Anderlecht eerste Europese nederlaag

(Elfvoetbal) De koploper van Nederland was beter dan de koploper van België. Die conclusie kan getrokken worden na de 1-0 overwinning van AZ op Anderlecht.

Toch heeft de ploeg van Gertjan Verbeek zichzelf tekort gedaan deze donderdagavond. Het had de kans om verder afstand te nemen van de Belgische tegenstander en daarmee zichzelf een betere uitgangspositie te verschaffen.

AZ liet tegen Anderlecht zien dat de koppositie in de eredivisie geen toeval is. De Alkmaarders probeerden met goed combinatievoetbal de tegenstander uit Brussel terug te dringen en kregen al snel de eerste kans in de persoon van Brett Holman. De Australiër in Nederlandse dienst wordt bediend door Rasmus Elm, maar zijn schot gaat over.

In de eerste helft is het echter vooral AZ dat de touwtjes in handen heeft. Anderlecht is moeiteloos door de groepsfase van de Europa League gekomen, maar laat in Alkmaar niet zien waarom. De thuisploeg komt na een half uur spelen dan ook meer dan verdiend op een 1-0 voorsprong. Na een vloeiende aanval over de linkerkant vindt een voorzet van Poulsen de voet van Maher. De achttienjarige middenvelder werkt de bal met een mooie volley achter Anderlecht-doelman Proto.

AZ lijkt daarna snel zaken te willen doen en krijgt via mooie aanvallen de nodige kansen om de score verder uit te breiden. Verder dan de mooie treffer van de kersverse Oranjeklant Maher zouden de manschappen van Verbeek voor rust echter niet komen.

Na rust verandert er weinig aan het wedstrijdbeeld. De bezoekers uit Brussel beperken zich voornamelijk tot verdedigen, terwijl AZ op jacht gaat naar de zo belangrijke tweede treffer. Na ruim een uur spelen is Maher dichtbij zijn tweede doelpunt van de avond, maar dit keer heeft Proto wel een antwoord op het bekeken schot.

In de resterende minuten probeert Anderlecht nog wat speldenprikjes uit te delen in de hoop op een uitdoelpunt, maar de verdediging van AZ heeft de zaken goed voor elkaar. Na negentig minuten blijkt de volley van Maher de enige goal van de wedstrijd te zijn, waardoor AZ in Brussel nog een zware klus wacht om zich te plaatsen voor de volgende ronde van de Europa League.