donderdag, 28. juni 2012 - 22:48 Update: 08-07-2014 0:49

SuperMario kopt en schiet Italianen naar EK-finale

(ELFvoetbal) Verguisd, een enfant terrible, niet te handelen.

Wat is er de afgelopen periode niet geschreven over Mario Balotelli. Maar de spits kopte en schoot Italië eigenhandig naar de finale van het EK. In Warschau versloegen de Squadra Azzurri het favoriete Duitsland met 1-2.

Daarmee was de eerste grote verrassing, na de vroegtijdige uitschakeling van Oranje, een feit op de Europese titelstrijd. Duitsland werd ultiem omschreven als grote titelkandidaat. De poulefase werd zonder puntverlies doorgekomen en in de kwartfinale Griekenland simpel met 4-2 geklopt.

Tegen Italië ging Die Mannschaft ook uitstekend van start. Bondscoach Joachim Löw had nu Mario Gomez weer een basisplaats gegeven en startte met Toni Kroos op het middenveld. Bondscoach Cesare Prandelli koos opnieuw voor de tandem Mario Balotelli-Antonio Cassano voorin.

De koos leek aanvankelijk niet goed uit te vallen. Duitsland ging furieus van start en al in de vierde minuut moest Andrea Pirlo de bal van de doellijn trappen. In de twaalfde minuut ging een bal van Sami Khedira in een scrimmage rakelings naast en uit de gevolgde corner, schoot Toni Kroos vanaf 22 meter verwoestend op doel. Maar keeper Gianluigi Buffon keerde knap.

Maar exact in de 20e minuut, voor Oranje ook telkens een cruciaal moment, sloegen de Italianen toe. Giorgio Chiellini passte Andrea Pirlo in, die op zijn beurt Antonio Cassano aanspeelde. Vanaf links gaf de aanvaller van AC Milan voor, waarna Mario Balotelli in de lucht hoog boven Holger Badstuber uit troonde en raak kopte: 0-1.

Duitsland moest even zoeken en in de 35e minuut schoot Khedira met een volley vanaf 25 meter op doel, maar Buffon maakte aan de droom van het doelpunt van het toernooi een einde. Een minuut later lag zelfs de 0-2 in de touwen. Vanaf eigen helft gaf Riccardo Montolivo een prachtige pass op de volledig vrijstaande Balotelli. Na een niet bepaald vloeiende aanname, knalde hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied snoeihard in de kruising.

Löw greep in en bracht in de tweede helft Miroslav Klose en Marco Reus in de ploeg. Gomez en Lukas Podolski werden geslachtofferd. In de 62e minuut kon Buffon een vrije trap van Reus nog net op de lat tikken. Aan de andere kant knalde Claudio Marchisio de bal vijf minuten later in het zijnet. Weer twee minuten later kreeg Balotelli zijn publiekswissel en kwam Antonio Di Natale in het veld.

Die kon acht minuten voor tijd nog alleen af op doelman Manuel Neuer, maar kreeg het niet voor elkaar om de score erger te maken. Het Duitse slotoffensief zorgde nog voor enkele hachelijke momenten en dat leverde in de extra tijd nog een strafschop op. Na een ongelukkige handsbal van Fabio Balzaretti mocht Mesut Özil vanaf elf meter raak trappen: 1-2. De twee minuten extra tijd zorgden niet meer voor meer gevaar. Italië haalde daardoor na 2000 weer de EK-finale. Zondag wacht in Kiev om 20.45 uur het gedoodverfde Spanje als tegenstander.