zondag, 16. december 2012 - 14:34

Thieme pleit voor overheidsprotocol voor gestrande dieren

Den Haag

De Partij voor de Dieren wil dat er een overheidsprotocol komt voor de omgang met gestrande zeezoogdieren. Dit heeft Marianne Thieme zondag laten weten op de website van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Ook wil ze dat het karkas van dode zeezoogdieren in beginsel niet uit de natuur gehaald wordt maar als voedsel dient voor andere zeefauna en dat belanghebbenden zoals Naturalis en het Dolfinarium geen actieve rol meer krijgen in de besluitvorming rond gestrande zeezoogdieren.

Marianne Thieme: ‘het is triest en zorgelijk dat de reddingspogingen zo gefrustreerd zijn, bij gebrek aan een adequaat overheidsprotocol, terwijl er zoveel deskundigen klaar stonden om de helpende hand te bieden’.

‘Het is buitengewoon storend dat partijen zich al in de pers hebben uitgelaten over het bergen van het skelet van het dier ten behoeve van tentoonstelling terwijl het dier nog leefde. De potvis die inmiddels ook bij Texel is aangespoeld vormt een indicatie dat er meer strandingen te verwachten zijn, terwijl de Nederland geen behoorlijk overheidsprotocol kent hoe met gestrande zeezoogdieren om te gaan’, stelt Thieme

Esther Ouwehand heeft in het verleden herhaaldelijk aangedrongen op ontwikkeling van zo’n protocol, het kabinet erkende dat het ontbreken daarvan een omissie was, ook in geval van Orca Morgan, maar bracht daarin geen verandering.

De PvdD heeft mondelinge kamervragen aangemeld voor a.s. dinsdag over de gebrekkige procedure, die er de oorzaak van is dat de bultrug letterlijk aan zijn lot moest worden overgelaten.
Provincie:
Tag(s):