zondag, 12. augustus 2012 - 9:46 Update: 08-07-2014 0:47

Titelfavoriet PSV struikelt tegen RKC

Waalwijk

(Elfvoetbal) Een goed begin is het halve werk en dus moet PSV nog vol aan de bak. Tijdens de openingsronde werd immers een verrassende nederlaag geleden tegen RKC Waalwijk: 3-2.

Dick Advocaat kwam deze zomer over vanuit Rusland en deed dat met één doel: van Eindhoven weer de voetbalhoofdstad van Nederland maken. De verwachtingen zijn hoog. "PSV is de favoriet voor de titel", zei de 64-jarige Hagenees onlangs nog. Zelfs Ajax-trainer Frank de Boer beaamde de mening van Advocaat. De eindstand van het duel om de Johan Cruijff Schaal (4-2 voor PSV) sprak boekdelen.

Zaterdagavond werd door PSV echter niet direct de eerste stap gezet. In het Mandemakers Stadion werd een 3-2 zege behaald door RKC Waalwijk, dat het voorbije seizoen had afgesloten met een ijzersterke thuisserie. Zes van de laatste zeven ontmoetingen die de Waalwijkers op eigen terrein afwerkten, werden omgezet in een overwinning.

Aan die reeks werd dus een keurig vervolg gegeven. Daarentegen kende PSV in de vorige voetbaljaargang een beroerde balans in uitduels. Slechts zesmaal werd gewonnen, vijf keer werd gelijkgespeeld en zesmaal werd een nederlaag geslikt op vreemde bodem.

RKC Waalwijk kwam goed uit de startblokken. Een misverstand tussen Przemyslaw Tyton en Wilfred Bouma zorgde ervoor dat Teddy Chevalier in de gelegenheid werd gesteld om Robert Braber te bedienen. De 29-jarige aanvaller vergat echter te scoren. Kort daarop was het wél raak voor PSV.

Een fout van Henrico Drost gaf Jeremain Lens de kans om op PSV-huurling Jeroen Zoet af te lopen. De 21-jarige doelman schermde de korte hoek totaal niet af. Lens bleef koel: 0-1. Vijf minuten later stond de stand echter alweer gelijk. Florian Jozefzoon won op snelheid en kracht van Atiba Hutchinson.

Een slap schot van Chevalier werd vervolgens via Bouma tot doelpunt gepromoveerd: 1-1. Tot ieders verbazing ging RKC Waalwijk uiteindelijk met een 2-1 voorsprong de rust in, want een afgeslagen bal van Jozefzoon werd vlak voor rust door Rodney Sneijder achter Tyton geknald.

Ook in de beginfase na de rust deden de Waalwijkers allerminst onder van PSV. Het leverde in de 54e minuut een meer dan verdiende 3-1 op. Chevalier schakelde Marcelo uit met een actie, bewaarde vervolgens de rust en legde de bal terug op de inlopende Sneijder.

De irritatie aan de kant van PSV was duidelijk merkbaar. Mark van Bommel maakte een aantal forse charges en was betrokken bij meerdere opstootjes. Effect leek het wel te hebben, want uit het niets kopte Tim Matavz - die de geblesseerde Georginio Wijnaldum in de eerste helft had vervangen - de bal achter Zoet: 3-2.

Door twee knullige gele kaarten in één minuut tijd van Guy Ramos werd het vervolgens nog billenknijpen voor RKC Waalwijk. Maar de formatie van Erwin Koeman hield zich staande, al leek Van Bommel nog wel de 3-3 te produceren. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd vanwege hinderlijk buitenspel van Kevin Strootman.

RKC Waalwijk heeft nu acht dagen de tijd om zich voor te bereiden op de eerstvolgende competitiewedstrijd, het uitduel met ADO Den Haag. PSV ontvangt een dag eerder Roda JC.