woensdag, 9. mei 2012 - 17:26

Universiteit Twente en Twence ontwikkelen apparaat voor ‘Groene steenkolen’

Enschede

Binnen het provinciale programma voor energie uit biomassa Bio Energy to Overijssel (BE2.0) ontwikkelen de Universiteit Twente en het bedrijf Twence een nieuwe technologie die een sleutelrol gaat spelen in de omzetting van biomassa naar energie. Dit heeft de Universiteit Twente woensdag bekendgemaakt.

Dit nieuwe mobiele apparaat gaat afval van landbouw, natuurbeheer en bosbouw ter plekke verzamelen en omzetten in geroosterde biomassa met een hoge energiedichtheid.

Deze ‘groene steenkolen’ worden gemaakt uit slootmaaisel, bermgras, snoeihout, stro en loof van boerderijen en uit de natuur. “Groene steenkolen” zijn eenvoudig te vervoeren en kunnen door de hogere energiedichtheid efficiënter toegepast worden door elektriciteitscentrales of voor de verwarming van huizen en kantoren.

De nieuwe technologie zal het proces van biomassa naar energie versoepelen en daardoor het gebruik van klimaatneutrale energie aanzienlijk kunnen verhogen. Het project maakt deel uit van het Green Energy Initiative van de Universiteit Twente.

Doelmatiger werken
Nu nog neemt het landbouw- en bosafval, dat vaak veel vocht bevat, veel volume in. Dat is niet efficiënt bij vervoer en bij de verwerking tot bio-energie.

Met het mobiele apparaat, dat ontwikkeld wordt binnen de vakgroep Energietechnologie van prof. Brem van de Universiteit Twente in samenwerking met het afval- en energiebedrijf Twence, zal dat drastisch veranderen.

De nieuwe technologie maakt het mogelijk om ter plekke – bijvoorbeeld op de boerderij of aan de rand van het bos – de natte biomassa op een speciale manier te behandelen via een proces dat ‘torrefactie’ heet.

Groene Steenkolen
Het ‘torrefactie’ proces roostert takjes en blaadjes bij een temperatuur van zo’n 250 graden Celsius. Hierdoor wordt de biomassa gemakkelijk maalbaar en vochtafstotend. Door deze zogenoemde ‘feedstock engineering’ verandert de biomassa in feite in een soort groene steenkolen met een hoge energiewaarde.

Dat is belangrijk voor de productie en de industriële verwerking tot biobrandstoffen die nu al plaatsvindt bij bijvoorbeeld het deelnemende bedrijf Twence. Het nieuwe mobiele apparaat zal naar verwachting over twee jaar gebruiksklaar zijn.

BE2.O
Dit nieuwe project is onderdeel van BE2.O dat staat voor Bio-Energy to Overijssel. Dit gezamenlijke project van de provincie Overijssel, de Universiteit Twente en regionale bedrijven heeft als doel in Overijssel de toepassing van bio-energie te versnellen en de uitstoot van CO2 te verminderen.

De nadruk ligt op het versnellen van innovaties, zowel op technisch als sociaaleconomisch gebied. BE2.O is onderdeel van het Green Energy Initiative (GEI) van de Universiteit Twente.
Provincie:
Tag(s):