woensdag, 18. april 2012 - 10:49

Vakbeweging: Kamer vraag om veto stakingsrecht

Amsterdam

Vakcentrales FNV, CNV en MHP vragen de Tweede Kamer het stakingsrecht te beschermen en het kabinet te vragen zijn veto uit te spreken over de Monti II verordening.

De Europese Commissie tast met dit wetsvoorstel onder andere het stakingsrecht van werknemers aan in alle Europese landen aan. Het besluit over de Monti II verordening moet unaniem besloten worden, dus één regeringsleider is voldoende om het tegen te houden.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius: “Ik heb premier Rutte direct toen de Monti II verordening uitlekte al gevraagd deze foute plannen tegen te houden. Ik hoop dat een breed verzoek uit de Tweede Kamer hem kan overtuigen dat het stakingsrecht van alle Europese werknemers beschermd moet worden.”

De vakcentrales benadrukken dat staken een grondrecht is. In Nederland beoordeelt de rechter of er gestaakt mag worden. Onder de nieuwe verordening zou de Nederlandse rechter bij stakingen die grensoverschrijdend werken het economisch belang boven de mensen moeten plaatsen. CNV-voorzitter Jaap Smit: “Het laatste redmiddel van werknemers om op te komen voor hun belangen wordt zo uitgekleed. De Tweede Kamer kan dit voorkomen.”

Het bijzondere is bovendien, zo stellen de vakcentrales, dat de Europese Commissie helemaal geen bevoegdheden heeft op het terrein van het stakingsrecht. MHP-voorzitter Bob van der Wal: “Daarom heeft Brussel een omweg gekozen om haar bevoegdheden uit te breiden via de zogeheten flexibiliteitsclausule.” Deze mag eigenlijk alleen in extreme situaties gebruikt worden om de Europese Commissie meer bevoegdheden te geven.
Provincie:
Tag(s):