zondag, 2. december 2012 - 21:36

Varkenshouders gaan actievoeren bij hoofdkantoor supermarktketen Jumbo

Veghel

Bij het hoofdkantoor van de supermarktketen Jumbo in het Noord-Brabantse Veghel zullen maandagochtend Nederlandse varkensboeren actie voeren, omdat ze door de supermarktketen een prijsverlaging krijgen opgelegd, Dit heeft de De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) bekendgemaakt, zo meldt persbureau Novum.

Om de vele recent geopende vestigingen van Jumbo te bekostigen wil de supermarktketen met terugwerkende kracht over dit jaar een korting van 1,25 procent van zijn leveranciers. De varkensboeren ageren tegen de macht van Jumbo bij het vaststellen van de inkoopprijs van het varkensvlees. Al in september meldde Jumbo haar leveranciers per brief dat ze hen een 'Hallo Jumbo!'-bijdrage van 1,25% in rekening gaan brengen. Voor de NVV is dit onacceptabel omdat dit uiteindelijk doorberekend zal worden aan de
primaire producent. Hierdoor komen de marges in de varkenshouderij nog verder onder druk te staan, zo meldt het Brabants Dagblad.

De NVV wil nu samen met Jumbo berekenen wat varkenshouders nu eigenlijk nog verdienen. Maar Jumbo heeft pas van 27 december weer tijd voor overleg. Dat is onacceptabel voor de varkensboeren omdat de kortingsmaatregelen al eerder ingaan. De varkensboeren vinden dat zij niet serieus worden genomen en gaan over tot actie.
Provincie:
Tag(s):