woensdag, 12. december 2012 - 9:18

Veel ziekenhuizen moeten stoppen met bepaalde kankerbehandelingen

Utrecht

Het komende jaar zullen veel ziekenhuizen moeten stoppen met bepaalde kankerbehandelingen. Zij kunnen niet voldoen aan de kwaliteitsnormen die radiotherapeuten, internist-oncologen en oncologisch chirurgen gezamenlijk hebben opgesteld. De ziekenhuizen hebben een jaar de tijd om aan de eisen te voldoen. Dit meldt Medisch Contact woensdag.

Voor de behandeling van maagkanker geldt dat 53 ziekenhuizen op dit moment nog niet voldoen aan die normen, voor endeldarmkanker om 24, zegt oncoloog Koos van der Hoeven, werkzaam in het LUMC en voorzitter van de Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS). Hij zegt dit in een artikel in Medisch Contact over een rondetafelgesprek met andere kankerdeskundigen.

De oncologische specialisten zeggen in het artikel dat Nederland bij sommige kankersoorten – zoals maagkanker – niet goed scoort in vergelijking met andere Europese landen. Het is een van de aanleidingen om tot deze nieuwe normen te komen. In die normen staan algemene eisen waar ziekenhuizen aan moeten voldoen, en specifieke normen per tumorsoort. Die bestaan uit de zogenaamde volumenormen – bijvoorbeeld hoeveel borstoperaties moeten er per jaar minimaal plaatsvinden – maar ook uit eisen met betrekking tot wachttijden en infrastructuur, en het aantal verpleegkundigen dat een extra oncologische opleiding heeft gehad, om een aantal voorbeelden te noemen. Van der Hoeven: ‘Als je als ziekenhuis veel moet investeren in mankracht en faciliteiten voor maar 20 patiënten per jaar, dan kan je tot het besluit komen dat je je centen liever aan wat anders besteedt.’

Concentratie van complexe kankerbehandelingen vindt al langer plaats, onder meer doordat er voor sommige kankeroperaties al minimumaantallen zijn opgesteld door de chirurgen. Slokdarmchirurgie vindt momenteel nog maar in 23 ziekenhuizen plaats, ten opzichte van 60 in het verleden. Volgens chirurg Michel Wouters (NKI-AvL) heeft dit de overleving van patiënten al aantoonbaar verbeterd.
Provincie:
Tag(s):