maandag, 7. mei 2012 - 9:44

Venus schuift op 6 juni voor de zon langs

Utrecht

Op 6 juni zal er even iets minder licht zijn. Dat komt omdat de planeet Venus dan voor de zon langs schuift. Wie het spektakel wil zien moet wel vroeg uit de veren. De verduistering begint namelijk rond half 6.

Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht organiseert een speciaal kijkontbijt. Volgens de sterrenwacht is de miniverduistering goed te zien, als het weer het natuurlijk toelaat.

De verduistering
Een Venusovergang is een mini-zonsverduistering. Iets minder dan 1/1000 van de zon wordt bedekt door de Venusschijf. Het zal dus niemand opvallen dat de zon wat minder fel schijnt als hij op 6 juni opkomt.

Maar wie goed kijkt (met een beschermend brilletje zoals ook gebruikt wordt bij een zonsverduistering) ziet al met het blote oog een donker stipje rechtsboven vlak bij de zonnerand. En wie dat ziet krijgt een goed beeld van de enorme afmetingen van de zon ten opzichte van Venus, een planeet die even groot is als onze aarde! Het geeft dan ook iets weer van de grootheid van de zon ten opzichte van onze aarde. Pas in 2117 is weer een zogenoemde Venusovergang te zien, aldus de sterrenwacht.
Provincie:
Tag(s):